Revista presei centrale, 8 iunie
Articole din România Liberă, Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi Ziarul Financiar.
08 Iunie 2012, 07:17
"Merkel cere uniune politică. Ce va răspunde Bucureştiul?" - scrie ROMÂNIA LIBERĂ. Cancelarul german a făcut ieri cele mai categorice declaraţii în care a susţinut o Europă mai unită, care implică mai multe puteri pentru Bruxelles şi mai puţină suveranitate pentru statele membre. Guvernul român este presat să-şi prezinte rapid poziţia. Se anunţă un summit crucial pentru viitorul UE la 28 iunie şi devine esenţial pentru ţara noastră cine ne va reprezenta, preşedintele sau prim ministrul. Ţara noastră nu îşi permite să respingă uniunea politică, apreciază România Liberă.
"De ce mulţi bolnavi sunt nevoiţi să plătească medicamentele". ADEVĂRUL ne explică motivele: noile taxe impuse producătorilor de medicamente, dar şi vechile probleme din sistemul sanitar fac ca tratamentele să fie tot mai inaccesibile. Mai mulţi producători susţin că din cauza taxei clawback s-ar putea retrage de pe piaţa românească, lăsând românii fără unele mărci de mdicamente. Este cu atât mai grav cu cât mulţi bolnavi nu au bani nici pentru medicamentele compensate, mai scrie Adevărul.
EVENIMENTUL ZILEI semnalează tot probleme din sistemul sanitar: "Condamnaţi să moară cu tratamentul lângă ei". Românii bolnavi de leucemie care pot fi trataţi în ţară pierd luni importante căutând bani pentru găsirea unor donatori în bazele de date internaţionale de celule stem. Avem medici şi avem şi dotări, însă baza noastră de celule stem nu este însă funcţională.
"La urne, români!", ne îndeamnă JURNALUL NAŢIONAL. Citim despre cum votăm: unde şi care sunt actele necesare. Jurnalul ne aminteşte că alegerile locale de duminică aduc mai multe noutăţi. Votul se va face într-un singur tur şi sunt schimbări şi în ceea ce priveşte cazurile în care voturile sunt considerate valabile. Ne putem informa din ziar asupra acestor situaţii.
Şi ZIARUL FINANCIAR face apel la spiritul nostru cetăţenesc: "Mergeţi la vot pentru străzile, spitalele şi şcolile din oraşele voastre". După şase luni în care tensiunile sociale au tot crescut, avem acum posibilitatea să ne exprimăm. Este important pentru că judeţele şi oraşele au la dispoziţie peste un sfert din banii care se strâng anual la bugetul consolidat din impozite şi contribuţii sociale, adică 10 miliarde de euro.
Cum se făcea campanie electorală acum 80 de ani, în perioada interbelică, aflăm din ROMÂNIA LIBERĂ. Sloganurile mergeau de la ironie la insultă, circulau foi volante denigratoare şi caricaturi ale candidaţilor. Manifestele acuzatoare umpleau oraşele şi satele.