Revista presei centrale, 8 august
Articole din jurnalul Naţional, România Liberă, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
08 August 2011, 08:18
"Începe furtuna financiară perfectă prezisă de Roubini", scrie Adevărul.
"Căderi de burse, retrogradarea Statelor Unite, panică în Europa: toate semnele par să-i dea dreptate americanului de origină turcă Nouriel Roubini, laureatul Nobel care a prezis criza globală şi care spunea recent că în 2013 economia globală se va confrunta cu o furtună finanicară perfectă".
Nu este clar când va ieşi soarele de după furtună, cert este, reiese din constatările celor de la Adevărul, că nicio o economie prinsă în vârtej nu este impermeabilă.
Jurnaliştii constată:" Italia este forţată să ia măsuri de austeritate mai devreme decât ar fi vrut", bursele cad una dupa alta, fenomen care se extinde şi spre Dubai sau Arabia Saudită, dolarul e în picaj, iar băncile se împrumută la dobânzi mai mari.
România Liberăpriveşte spre economia autohtonă şi ne propune astăzi un interviu cu Mihaela Fîrşirotu, profesor de strategia afacerilor la Universitatea Quebec din Montreal, Canada. La rândul ei, experta în economie a prevăzut criza mondială şi acum spune: "O economie puternică are nevoie de propriile sale întreprinderi naţionale mari, pentru că, în condiţiile lipsei de capital autohton, numai statul poate răspunde unei asemenea provocări". Concluzia intervului, enunţată tot de Mihaela Fîrşirotu: Avem în România toate ingredientele unei crize majore".
Despre sfârşitul de săptămână fierbinte tocmai încheiat scrie şi Jurnalul Naţional, ai cărui jurnalişti titrează: "Valul doi al crizei mondiale". "Scăderea ratingului Statelor Unite şi temerile privind criza datoriilor din Italia şi Spania inflamează pieţele financiare".
Dincolo de constatările generale, şi în Jurnalul apare întrebarea Cât de vulenrabilă este România la nou criză, întrebare care însă nu poate primi un răspuns ferm, nici măcar din partea specialiştilor citaţi.
Este citată opinia analistului economic Ilie Şerbănescu: "Suntem vulnerabili pentru că avem problemele noastre instriseci, însă o legătură directă nu poate fi stabilită". Sau...altfel spus, "(..) la noi criza se manifestă mai puternic sau mai slab în funcţie de situaţia externă".
Despre un sfârşit de săptămână istoric scrie astăzi şi Evenimentul Zilei: "Sâmbăta unui record: 100.000 de oameni s-au pozat cu stadionul". Sunt prezentate datele finale ale unui proiect de peste 200 de milioane de euro: "55.000 de locuri, 94 de căi de acces, înalt cât un bloc cu zece etaje" şi alte cifre tehnice ale noii arene care plasează în sfârşit Bucureştiul pe harta Europei civilizate. "Vizitatorii care au mers să vadă Naţional Arena nu au lăsat mizerie în urma lor, dar ...au luat baloanele acasă", punctează jurnaliştii. Ne-am îmbulzit aşadar, în frunte cu subsemantul, să ne minunăm de normalitate. Stadion de elită avem...ne mai trebuie Naţională.