Revista presei centrale, 7 septembrie
Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Adevărul, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional şi Curierul Naţional.
Articol de Mihai Udroiu, 07 Septembrie 2012, 07:12
Acuzaţiile aduse de DNA secretarului general al PSD, Liviu Dragnea, explicaţiile judecătoarei CCR, Iulia Motoc, referitoare la recenta decizie de invalidare a referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu şi cauzele care au dus Oltchim pe marginea prăpastiei, sunt cîteva din subiectele ziarelor de astăzi.
"Dragnea, urmărit penal. Acuzaţiile sunt fără precendent." scrie România Liberă, care prezintă detalii din comunicatul DNA referitor la învinuirile aduse secretarului general al PSD.
Publicaţia consemnează reacţia lui Liviu Dragnea, dar şi declaraţiile de sprijin pentru colegul lor din USL făcute de copreşedinţii Uniunii, premierul Victor Ponta şi liderul liberal, Crin Antonescu.
În plus, articolul îi aminteşte şi pe ceilalţi oficiali care au fost chemaţi la audieri şi al căror statut variază de la martori la învinuiţi.
Subiectul îl găsiţi şi în Evenimentul Zilei, care punctează şi pedeapsa pe care ar putea-o primi şeful de campanie al PSD dacă va fi găsit vinovat: 15 ani de închisoare.
"Controlul constituţional poate împiedica tirania majorităţii" este una din declaraţiile făcute în exclusivitate pentru Adevărul de judecătoarea de la Curtea Constituţională, Iulia Motoc.
Cel mai tînăr magistrat constituţional român explică pentru cititorii ziarului Adevărul recenta decizie de invalidare a referendumului pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, dar şi relaţiile înaltei instanţe cu mediul politic.
Ziarul Financiar a încercat să identifice "Cauzele care au dus Oltchim pe marginea prăpastiei, cu pierderi de 1,2 miliarde de lei şi datorii de 2,6 miliarde de lei".
Publicaţia notează că managamentul de stat şi deciziile strategice greşite din ultimii 20 de ani şi-au dovedit încă o dată ineficienţa în cazul unei companii considerate multă vreme perla industriei chimice româneşti.
"Cum să scapi de firmele de recuperări de credite", scrie Jurnalul Naţional, care prezintă în exclusivitate dezvăluirile făcute de un avocat din baroul Bucureşti referitoare la ilegalităţile care se comit în astfel de cazuri.
Acesta explică, folosind cazuri punctuale, felul în care o persoană care a contractat un credit trebuie să acţioneze atunci când primeşte orice fel de document din afara băncii, înclusiv de la executori, avocaţi sau notari.
În Curierul Naţional citim că "Nici proprietarii nu mai cred în revenirea chiriilor".
Articolul prezintă cîteva din tarifele practicate în marile oraşe, îndeosebi în Bucureşti, care au scăzut comparativ cu anul trecut, deşi cererea este mai mare.
Studiile realizate de două site-uri de imobiliare vin cu puţin timp înainte de începerea anului şcolar şi a celui universitar, iar ziarul notează că proprietarii sunt reticenţi în a ridica preţurile, cum se întîmpla de obicei în această perioadă, de teama de a nu rămîne cu apartamentele goale.
Cauza identificată este numărul tot mai mic de studenţi şi promovabilitatea scăzută de la bacalaureat.