Revista presei centrale, 6 septembrie
Articole din România Liberă, Jurnalul Naţional, Adevărul, Ziarul Financiar şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 06 Septembrie 2011, 07:20
Sistemul de învăţământ se confruntă cu cea mai gravă criză înregistrată după 1989 la examenul de Bacalaureat - susţine Evenimentul Zilei.
Criza de studenţi va duce la destabilizarea instituţiilor, concedieri ale cadrelor didactice şi reducerea salariilor. Nu doar universităţile private stau pe marginea prăpastiei, ci şi instituţiile de învăţământ superior de stat. Multe dintre ele vor rămâne cu locurile neocupate, în special cele cu taxă, ceea ce presupune goluri mari în bugete. Aproape 18 mii de elevi au reuşit să treacă BAC-ul la sesiunea din toamnă.
Pentru ei, facultăţile de stat mai au încă o mulţime de locuri libere, nu numai cu taxă, ci şi bugetate. Pentru a-şi atrage clienţii, facultăţile private vin cu tot felul de oferte: unele au anunţat reducerea taxelor chiar şi cu 700 de lei, alţii acordă tot felul de avantaje pentru candidaţii de peste 40 de ani, iar o universitate, care în general are preţuri cam piperate, le face cadou noilor studenţi de la facultatea de Comunicare şi Relaţii Publice câte o tabletă electronică.
Ziarul arată că situaţia este dezastruoasă la facultăţile private: chiar şi la cele mai cunoscute abia s-au ocupat 30 la sută din locuri.
"Rectorii de la privat se tem de faliment" - titrează şi Adevărul.
Unii dintre aceştia chiar s-au întrecut cu gluma şi au cerut să se mai organizeze o sesiune de bacaluareat în octombrie - arată ziarul.
România Liberă priveşte cu optimism ceea ce va urma după dezastrul de la bac-ul din acest an şi susţine că Ministerul Educaţiei are soluţii pentru rezultate mai bune.
Se spune că "Ministerul pregăteşte măsuri de supraveghere mai stricte în şcoli pentru a evita chiulul şi copiatul, pe care le consideră principalele cauze ale rezultatelor mici de la bac. Experţi, foşti miniştri şi parlamentari pledează însă pentru evaluări periodice, schimbarea curriculei şi a programei şi bacalaureat diferenţiat, în funcţie de profilul de studii al elevilor."
Ziarul Financiar scoate "companiile de stat la raport" şi constată, între altele, că cele 35 de firme ale statului derulează afaceri de 10 miliarde de euro, dar au pierderi de peste 500 milioane de euro.
În contextul în care în ultimii 20 de ani managementul la stat a echivalat doar cu influenţa politică, nu puţine fiind cazurile în care oameni fară niciun fel de experienţă au ajuns să conducă domenii strategice pentru economia României, aducerea unor manageri privaţi, cu obiective clare de urmărit, este văzută de mulţi oameni din piaţă ca o a doua Revoluţie. Rămâne de văzut însă dacă nu cumva această a doua Revoluţie nu va fi doar una la nivel declarativ în prag de an electoral - se teme ziarul.
"Ceahlău, cronica unui dezastru anunţat. Arie naturală strict protejată, în pericol să dispară" - trage un semnal de alarmă Jurnalul Naţional, care explică: O zonă de protecţie integrală din Parcul Naţional Ceahlău va deveni pârtie de schi.
Zona va fi iremediabil distrusă. Membrii Consiliului Ştiinţific al Parcului Naţional se opun acestui proiect. Cel care ţine morţiş să facă pârtia în parcul natural, în condiţiile în care mai există un proiect de pârtie nu departe, în zona Durău, unde nu este arie protejată, este şeful Salvamont Neamţ, care este şi şeful PDL Ceahlău şi care, împreună cu cei de la Romsilva, au descoperit că arborii din zonă au fost oricum atacaţi de insecte şi trebuie tăiaţi - susţine ziarul.
Sub titlul "Stade de Roumanie - 50 de mii de inimi sub un drapel uriaş!", Adevărul aminteşte că, în această seară, va fi inaugurată Arena Naţională, cu ocazia meciului oficial România-Franţa.
Spectatorii români vor găsi pe toate scaunele stadionului câte un steguleţ tricolor şi o plăcuţă tricoloră.
Înaintea meciului, suporterii vor fi îndemnaţi să ridice plăcuţele, astfel încât tribunele vor forma un imens drapel al României! Meciul va fi precedat de un spectacol, iar versurile Imnului naţional vor fi afişate pe monitoarele amplasate pe ecranele suspendate ale stadionului, pentru ca toată lumea prezentă să poată cânta.
Pentru evitarea aglomeraţiei şi a accidentelor, Brigada de Poliţie Rutieră a luat decizia să instituie restricţii de circulaţie în zona stadionului, începând cu ora 17.30.