Revista presei centrale, 6 iulie
Articole din România Liberă, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Adevărul şi Ziarul Financiar.
06 Iulie 2012, 07:25
Subiectul principal în ziarele de astăzi este, bineînţeles, votul de suspendare a preşedintelui: cum se numără în euro instabilitatea poltică şi de ce ar fi suspendarea benefică pentru popularitatea lui Traian Băsescu. Aflăm şi despre o serie de site-uri unde putem urmări traseul banilor publici şi ce promisiuni fac şi apoi încalcă politicienii.
"Preşedintele, din nou la judecata parlamentului", citim în România Liberă.
Schimbarea forţată a cadrului legal pentru suspendare şi urgenţa sub care se produc lucrurile ar putea duce la o "victimizare" a preşedintelui şi la creşterea numărului susţinătorilor săi - estimează România Liberă.
"Băsescu îşi doreşte o suspendare fără cusur", scrie Jurnalul Naţional.
Ieri, în parlament, preşedintele şi-a susţinut punctul de vedere privind solicitarea de suspendare şi a mai spus că îşi doreşte ca la referendumul pentru demitere să fie votat de cei cărora nu le-au scăzut pensiile în timpul mandatului său - "o dorinţă ca un blestem", scrie Jurnalul.
Evenimentul Zilei, cu alte vederi: "Băsescu a luat startul în campania pentru referendum".
Şeful statului încearcă să mobilizeze electoratul activ, filo-european.
Aceasta e o miză mai mare chiar decât referendumul", crede Ion Cristoiu.
Adevărul scrie că "Tăvălugul USL i-a speriat şi pe socialiştii lui Hollande. Franţa se alătură Germaniei şi avertizează Guvernul Ponta".
Reprezentanţii Hexagonului cer Bruxelles-ului să pună România "sub monitorizare".
În vreme ce europarlamentari din Grupul Popularilor au declarat că vor începe procedurile de sancţionare a ţării noastre la cel mai înalt nivel.
Iar România Liberă se întreabă dacă va fi raportul pe Justiţie amânat, până după analizarea măsurilor luate de Guvernul Ponta şi de parlament asupra instituţiilor din Justiţie.
Despre alte consecinţe, în Ziarul Financiar: "Instabilitatea politică ar putea costa România 1 milion de euro pe zi din creşterea dobânzilor la datoria publică".
Din România Liberă aflăm despre un proiect care are deja un an: "Restart România. O invitaţie la lupta împotriva corupţiei pe internet".
Iniţiatorii proiectului au lansat o serie site-uri prin care încearcă să responsabilizeze cetăţenii, politicienii şi instituţiile.
Mesajul lor: "Cere socoteală! Să nu ne mai ia de fraieri în campanie şi de resemnaţi un mandat întreg".
În Jurnalul Naţional citim că "Autostrada Bucureşti-Ploieşti aduce bani pentru bolnavii incurabili. Regii asfaltului, obligaţi să dea 15 milioane de lei la Sănătate" - adică valoarea penalizărilor pentru întârzieri.
Autostrada, începută în 2008, trebuia să fie gata anul trecut: în total doar 62 de kilometri.
"Dezgheţ în Coreea de Nord: femeile au voie să poarte tocuri, pantaloni şi cercei", aflăm din Adevărul.
Se produce un fel de "implant de capitalism în cel mai închis stat din lume": telefoane mobile în magazine, pizza, cartofi prăjiţi şi hamburgeri - lucruri care până de curând erau de neconceput în această ţară.