Revista presei centrale, 6 iulie
Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
Articol de Nicoleta Turcu, 06 Iulie 2011, 08:07
41 de scoli din întreaga ţară au avut rata de promovabilitate la Bacalaureat zero, scrie astăzi Adevărul.
Profesorii dau vina pe slaba pregătire a elevilor şi pe dezinteresul părinţilor faţă de copiii lor.
Victoria Dobrovolschi, directoarea liceului "Ioan Slavici" din Timişoara, spune că-şi va da demisia, în semn de responsabilizare pentru cadrele din sistemul de învatamânt.
Profesoara cere acum şi demisia ministrului, Daniel Funeriu, dar şi pe cea a şefului Inspectoratului Scolar Judetean, deoarece, spune ea aceştia nu motivează elevii cu nimic.
Ministrul Educatiei spune că liceele cu promovare zero, ar putea fi transformate în unitati pentru învatamântul profesional.
Din Jurnalul naţional citim că universităţile vor organiza şi sesiune de toamnă pentru ocuparea locurilor.
Dezastrul de la bacalaureat creează probleme majore universităţilor, deoarece scade numărul studenţilor pentru locurile cu taxă.
Cei aproximativ 90.000 de absolvenţi care au luat Bacul, candidează pentru aproape 63.000 de locuri bugetate de la universităţile de stat şi de patru ori mai multe locuri cu taxă, atât la stat cât şi la particular.
Universităţile particulare deja au în plan organizarea unei noi sesiuni de admitere.
Din Evenimentul zilei citim că primele manuale inteligente şi relevante vor intra în şcoli din 2013.
Primii elevi care vor învata dupa programe si manuale noi ar urma sa fie cei din clasele de la început de ciclu: întâia, a 5-a, a 9-a şi a 12-a.
Un nou curriculum înseamna, de fapt, aducerea materiei care se preda în scoli în pas cu vremurile si cerintele societatii.
Dincolo de scopul de a usura munca elevilor si a-i ajuta sa înteleaga mai bine materia, noua programa va fi creata în asa fel încât elevii români sa dobândeasca, în scoala, competentele pe care le vizeaza si scolile din Uniunea Europeana.
Acelaşi ziar mai scrie că salariile ar putea creşte datorită ratingului de ţară.
Agenţia Fitch a anunţat recent creşterea ratingului de ţară, iar printre fectele pozitive ale acestui lucru, analiştii enumeră ieftinirea creditelor accesate de statul român, venirea mai multor investitori străini, scăderea dobânzilor la credite pentru firme şi populaţie, creşterea ofertelor de locuri de muncă şi implicit salarii mai mari.
Din România Liberă citim - Meciul lui Bute - o afacere de 5 milioane de euro.
Pe 9 iulie, la Romexpo, în fata a 9.000 de spectatori, la care sunt asteptati sa se adauge multe milioane de telespectatori, Bute îsi va pune în joc centura pentru a 8-a oara.
Însa organizarea galei "Campion pentru România" a solicitat cheltuieli cu adevarat regesti, pe care autoritatile au tot evitat sa le clarifice.
Cele mai consistente fonduri au fost puse la dispozitie de Ministerul Turismului, condus de Elena Udrea- aproape 2 milioane de euro, cu tot cu TVA, bani proveniti din fondul de promovare turistică a României - de 75 milioane de euro - asigurat de Uniunea Europeana.
Şi Transelectrica va sponsoriza cu 150.000 de lei, Transgazul - 400.000 de lei, iar Hidroelectrica va cotiza cu 600.000 de lei.