Revista presei centrale, 5 septembrie
Articole din România Liberă, Jurnalul Naţional, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 05 Septembrie 2011, 07:38
Ziarele începutului de săptămână au, ca subiect comun, rezultatele de la sesiunea de toamnă a examenului de bacalaureat.
"Dezastru şi la a doua sesiune a bac-ului, urmează apocalipsa facultăţilor". Evenimentul Zileiscrie că au promovat mai puţini elevi decât numărul de locuri de la admiterea în universităţile de stat. Scenariile sumbre anunţate de specialişti după examenul dezastruos din vară s-au adeverit : doar doi din zece candidaţi au promovat bacalaureatul în sesiunea de toamnă.
România Liberă notează că nici măcar elevii din judeţele care, prin tradiţie, deţin mari centre universitare nu au reuşit să obţină rezultate mai bune la cea de-a doua sesiune a bacalaureatului.
Timiş, Iaşi, Cluj au "scoruri" modeste, la fel şi Capitala; în Mehedinţi şi Suceava s-au înregistrat cele mai bune rezultate.
Şi Adevărul analizează pe larg rezultatele de la bacalaureatul de toamnă; ziarul îşi menţine tonul acid şi titlul de săptămâna trecută : "Bac-ul loazelor". 4 din 5 candidaţi au picat; un singur judeţ (Mehedinţi) a avut peste 50%.
Tot Adevărul scrie despre congresul de sâmbătă al revoluţionarilor (de fapt : congresele, că au fost două, unul la Bucureşti, altul la Timişoara).
Au fost reprezentate în Capitală 99 de organizaţii afiliate Blocului Naţional al Revoluţionarilor şi încă 48 de asociaţii aderente.
Principala grijă a revoluţionarilor, mulţi impostori - comentează Adevărul- a fost protestul faţă de intenţia premierului Emil Boc de a anula indemnizaţiile pentru categoria "luptători cu merite deosebite".
Avem astăzi, în Jurnalul Naţional şi România Liberă, şi o privire peste presa străină : New York Times scrie despre noi, adică descrie situaţia de la graniţele României şi Bulgariei, în contextul dorinţei de a intra în spaţiul Schengen.
Concluzia analizei americanilor - scrie România Liberă - este că, din cauza corupţiei, aderarea celor două ţări la Schengen în acest an este imposibilă.
România şi Bulgaria pot spera cel mult la o aderare parţială, cu aeroporturile.
Ziarul american punctează : satele bulgăreşti şi româneşti de la graniţă sunt pline de vile luxoase aparţinând grănicerilor şi vameşilor.
New York Times - continuă Jurnalul Naţional - publică şi o glumă : "Ce cadou îi faci unui vameş de ziua lui? Îl laşi singur pe tură". E bună, dar e veche rău...