Revista presei centrale, 4 octombrie
Articole din Evenimentul Zilei, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Bursa, România Liberă şi Adevărul.
04 Octombrie 2011, 07:53
"Lecţia finlandeză: Nokia a vrut să dea un tun în România, fără să bage prea mulţi bani", citim în Evenimentul Zilei.
Dintr-un interviu cu directorul Centrului Român pentru atragerea investiţiilor străine aflăm că autorităţile vor verifica ce bani a investit Nokia în Ardeal şi ce mari companii sunt aşteptate în România.
După ce vestea plecării Nokia de la Jucu ne-a cam întunecat perspectiva, Ziarul Financiar ne arată că nu toate merg rău în ţară. De exemplu, Siemens România are vânt bun în eoliene. Nemţii au făcut angajări şi au contracte de 500 de milioane de euro pentru vânzarea de turbine.
"Cartelul benzinarilor aşteaptă amenzile" în 30 de zile, anunţă Jurnalul Naţional. Consiliul Concurenţei a trimis pe masa Comisiei Europene un raport privind o posibilă înţelegere între cinci mari companii petroliere de la noi din ţară pentru scoaterea de pe piaţă a benzinei fără plumb. Amenda pentru încălcarea legilor concurenţei s-ar putea ridica la un total de 180 de milioane de euro.
Cine conduce lumea cu adevărat?Bursa ne explică un concept mai puţin cunoscut: "indivizii cu valoare netă înaltă", adică grupul de persoane care deţine cele mai mari averi de pe glob, cei pentru care "un milion de dolari în buzunar înseamnă chiar bani de buzunar". Ca să înţelegem mai bine, ziarul ne dă două cifre "cu tâlc": averea acestor "indivizi" se ridică la 42 de trilioane de dolari, în timp ce datoria publică mondială este cu vreo 2 trilioane şi jumătate mai mică.
"Se caută şef pentru serviciul secret al internelor" scrie România Liberă. DGIPI este ţinta unor critici privind lipsa de eficienţă în domeniile pentru care a fost înfiinţată. Numiri la vârf au fost făcute abia în decembrie anul trecut, dar surse din MAI dau ca sigură schimbarea conducerii. Ce trebuia să facă şi nu a făcut DGIPI, aflaţi din ziar.
"Irigaţii de criză şi în creierul munţilor", scrie Jurnalul Naţional. Administraţia Naţională pentru Îmbunătăţiri Funciare se tranformă din regie autonomă în instituţie publică în subordinea Ministerului Agriculturii. Cu această ocazie, din 5000, 3500 de angajaţi vor fi concediaţi şi reorganizarea activităţii se face la indigo în toate cele 41 de judeţe, fără a ţine seama de condiţiile meteo şi de relief.
Adevărul ne dă de ştire că sâmbătă chiar vine toamna. Seceta afectează însămânţările, anomaliile meteo au făcut copacii să înflorească şi au afectat păsările migratoare. Specialiştii spun că de vină sunt schimbările climatice şi că trebuie să ne aşteptăm în viitor la ceva mai rău: la deşertificări pronunţate, teritorii sub ape şi dispariţia unor specii de animale şi plante.
Şi Evenimentul Zilei scrie că România ar putea deveni ţară bananieră la propriu. "Încălzirea globală ne aduce smochine şi kiwi pe tarla", spun horticultorii, care deja cresc plante exotice productive în grădinile de la Agronomie.