Revista presei centrale, 31 iulie
Articole din România Liberă, Adevărul, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Mirela Ursachi, 31 Iulie 2012, 07:27
"FMI: şi TVA mic şi salarii mari?" este întrebarea la care încearcă să răspundă ROMÂNIA LIBERĂ, în contextul debutului de azi a discuţiilor dintre autorităţile de la Bucureşti şi misiunea instituţiilor financiare internaţionale pe teme sensibile precum reducerea Taxei pe Valuare Adăugată de anul viitor şi majorarea veniturilor bugetarilor. Vizita ar putea cuprinde, pe de o parte, o analiză a progreselor făcute de România în privinţa angajamentelor luate faţă de Fond, iar pe de altă parte, ar putea fi discutate măsuri precum micşorarea TVA la anumite produse sau posibilitatea semnării unei noi înţelegeri valabile din 2013, în condiţiile în care actualul acord expiră anul viitor - subliniază autorul articolului şi notează că, potrivit analiştilor, este posibil ca reprezentanţii FMI să nu se lase foarte uşor convinşi de justeţea reducerii TVA.
Sub titlul "Ce găseşte FMI în România după o lună de scandal politic", ADEVĂRUL comentează că delegaţia Fondului va descoperi o economie cu perspective de creştere erodate şi un leu mult mai slab. Ziarul aminteşte că premierul Victor Ponta a făcut în ultimele săptămâni o serie de promisiuni de natură fiscală, fără a se consulta cu finanţatorii externi şi enumeră la acest capitol: micşorarea TVA, scutirea de CAS a celor care angajează şomeri, scutirea de penalităţi pentru contribuabilii care îşi plătesc principalul debit către Fisc şi facilităţi pentru companiile care investesc în cercetare-dezvoltare. ADEVĂRUL mai citează opinia lui Mihai Tănăsescu, reprezentantul României la FMI, care a salutat intenţia Guvernului, dar care a subliniat că o decizie în privinţa acestor măsuri se va lua la finele misiunii.
"Referendumul va fi invalidat. Băsescu se întoarce" - titrează EVENIMENTUL ZILEI şi explică: lipsa prezenţei la urne a 50 la sută plus unu dintre alegătorii înscrişi pe liste, aşa cum cerea legea, nu va permite validarea scrutinului de duminică privind demiterea preşedintelui Traian Băsescu. Totodată, publicaţia dezvăluie cităm:"Ce tertipuri a pregătit USL după referendum" şi adaugă: "social-liberalii încearcă să obţină validarea referendumului la CCR recurgând la tot felul de chichiţe". Ziarul face trimitere la declaraţiile reprezentanţilor USL, referitoare la faptul că CCR ar trebui să ţină cont că alegătorii PDL au boicotat votul, dar şi de statistici, care în opinia social-liberalilor sunt învechite şi, în consecinţă, cvorumul a fost de fapt îndeplinit.
Încheiem cu JURNALUL NAŢIONAL care susţine că "Referendumul poate fi validat" şi apreciază că: "îndemnul lui Traian Băsescu şi al PDL la boicot contravine unei decizii a Curţii Constituţionale, potrivit căreia prezenţa unei majorităţi absolute la vot este o condiţie esenţială pentru ca refendumul să poată exprima în mod real şi efectiv voinţa cetăţenilor". În plus, cotidianul estimează care ar fi următorii paşi după decizia CCR şi analizează rezultatele scrutinului, precum şi aspectul legat de numărul cetăţenilor cu drept de vot din România.
Puteţi citi revista presei pe site-urile noastre politicaromaneasca.ro şi romania-actualitati.ro.