Revista presei centrale, 30 august
Articole din România Liberă, Adevărul, Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei.
Articol de Costi Dumăscu, 30 August 2011, 10:59
Tensiunile de pe scena politică în chestiunea comasării alegerilor şi sesiunea a doua a bacalaureatului (care a programat ieri prima probă scrisă) sunt subiecte principale în ziarele zilei.
Comasarea alegerilor este un nou motiv de dispută între Coaliţie şi Opoziţie, care nu reuşesc să găsească o soluţie de compromis - scrie România Liberă. USL nu e de acord cu mutarea datei alegerilor locale şi insistă pe organizarea acestora în vara anului viitor.
Adevărul: liderii USL nu mai sunt de acord cu ideea cuplării scrutinului pentru primării şi consilii judeţene cu cel parlamentar, idee lansată de Putere săptămâna trecută. USL acuză PDL că, de fapt, vrea să amâne alegerile până în primăvara lui 2013.
"USL dejoacă planurile ascunse ale Puterii" - este titlul din Jurnalul Naţional. Opoziţia respinge comasarea şi propune, în schimb, organizarea de anticipate pentru Parlament.
Cât despre Coaliţie, aici există consens în chestiunea comasării - notează Evenimentul Zilei, dar sunt divergenţe cu privire la ceea ce fiecare membru consideră a fi cea mai bună soluţie de vot. PDL ar susţine uninominalul pur, fără niciun fel de compensare - detaliază ziarul, maghiarii spun însă că această variantă îi dezavantajează, întrucât astfel ar rămâne fără parlamentari din mai multe judeţe transilvănene.
Bacalaureat 2011, sesiunea a doua, în ziarele zilei. Cerinţele la proba scrisă la limba română de ieri au fost mai clare decât în iunie - scrie Evenimentul Zilei - sau, cum le-au descris chiar elevii la ieşirea din examen (că tot era vorba de limba română), au fost super-uşoare, mega-simple, beton, marfă, cool. Chiar şi aşa, numărul trişorilor prinşi la copiat l-a depăşit pe cel din prima sesiune.
"Bacalaureat cu tupeu şi fără frică" - titrează Jurnalul Naţional. Mulţi candidaţi şi-au asumat şi ieri riscul de a fi eliminaţi din examen şi de a pierde dreptul de a mai susţine probele în următoarele două sesiuni. 240 dintre ei au fost eliminaţi. La subiect, Adevărul alege un titlul şi mai acid : "Bac-ul loazelor : trişorii perseverează".
Dealtfel, ziarele ne fac cunoştinţă cu câţiva dintre protagoniştii unor astfel de episoade. Unul dintre ei admite, în Evenimentul Zilei, că avea cartea ascunsă în... pantaloni, dar este revoltat că membrii comisiei au năvălit peste el, în clasă, precum mascaţii.
Altul - scrie Jurnalul Naţional - supărat foc că el a fost prins copiind şi alţii nu, a sunat la 112 să reclame că şi colegii trişează. Minunata lui idee s-ar putea să-l coste acum vreo 10 milioane de lei vechi amendă.
În fine, în Adevărul, un candidat declară, la ieşirea din sală, că are serviciu, nu a putut să pregătească examenul şi, în consecinţă, el, sincer, a venit să copieze. Doar că nu s-a putut...