Revista presei centrale, 3 mai
Articole din Ziarul Financiar, Adevărul, România Liberă, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Bursa.
03 Mai 2012, 07:31
"Pieţele nu au răbdare cu politicienii: euro sare de pragul de 4,4 lei", citim în Ziarul Financiar. Nu s-a produs nicio deteriorare financiară a ţării în ultimele zile, doar percepţia de instabilitate a dus la căderea monedei. Nici rezerva BNR de 34 de miliarde de euro şi nici lichidităţile de 5 miliarde din vistieria Ministerului Finanţelor nu au reuşit să contrabalanseze tensiunile de pe piaţa valutară.
În Adevărul citim explicaţiile guvernatorului BNR: de ce a luat-o leul la vale? În patru luni două schimbări de guverne, o iarnă grea şi o lună de proteste în stradă. A fost depăşită bariera de 4,4 lei pentru un euro şi presa a vuit pe această temă, dar Isărescu ţine să sublinieze că "amploarea deprecierii leulului este extrem de mică". Asupra inflaţiei, impactul nu va fi semnificativ, ne linişteşte guvernatorul băncii centrale.
"Ce se va întâmpla cu leul" mai departe, citim în România Liberă. Specialiştii spun că presiunea asupra cursului de schimb se va tempera după ce noii guvernanţi îşi vor preciza poziţia clară faţă de acordul cu FMI.
Noii guvernanţi - despre fiecare în parte, o scurtă prezentare în Jurnalul Naţional. Tot aici citim despre planurile primei şedinţe a noului cabinet: secretarii de stat şi prefecţii vor fi schimbaţi şi hotărârea de guvern privind UMF Târgu Mureş va fi abrogată. O altă temă care preocupă USL: suspendarea din funcţie a preşedintelui şi schimbarea Robertei Anastase de la şefia Camerei Deputaţilor - nu sunt priorităţile noii guvernări, spun în cor liderii Uniunii.
Pe de altă parte, Evenimentul Zilei scrie: "Iritare în USL: Voiculescu, un risc pentru Guvernul Ponta". Calendarul suspendării preşedintelui Băsescu - 60 de zile până la demitere - pe care l-au fluturat conservatorii, loveşte imaginea Uniunii. Citim şi despre punctele tari şi punctele slabe ale Cabinetului USL. Evenimentul a numărat şapte miniştri cu "probleme la dosar".
Noul cabinet a început cu stângul, este de părere România LIberă: "Guvernul Ponta va fi susţinut de trădători şi ofiţeri acoperiţi". Ieri, Victor Ponta şi Gabriel Oprea au semnat protocolul care consfinţeşte revenirea traseiştilor de la UNPR în curtea partidului din care au plecat în 2009. Asta după ce nu demult, în toamnă, Victor Ponta a afirmat că uneperiştii sunt "trădători" şi "ofiţeri acoperiţi". Altă chestiune: unii miniştrii din "cel mai cinstit Guvern pe care l-a avut România", cum spune premierul desemnat, sunt "bombe cu ceas". România Liberă scrie că întrebarea care se pune acum este dacă vor fi înlăturate cazurile flagrante sau USL va merge până în pânzele albe cu ei, pe post de resort într-o nouă suspendare.
Din ziarul Bursa aflăm părerea optimistă a analiştilor: guvernul propus de premierul desemnat Victor Ponta dă un sentiment pozitiv mediului de afaceri, datorită "cocktailului ideologic" de stânga şi de dreapta. Iar Florin Georgescu la Finanţe este perceput ca o garanţie fermă a echilibrului macro-economic - un ministru care nu se va aventura pe teritoriul instabilităţii fiscale.