Revista presei centrale, 3 mai
Articole din România Liberă, Adevărul, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 03 Mai 2011, 07:40
ROMÂNIA LIBERĂ - "Zece ani de vânătoare încheiaţi printr-un asalt de 40 de minute. Teroristul nr. 1 al lumii, ucis în fortăreaţă"; JURNALUL NAŢIONAL - "Urmărit, încolţit, lichidat! - Americanilor le-a luat zece ani să-l găsescă pe ben Laden şi 40 de minute să-l lichideze"; ADEVĂRUL - "Marele terorist, lichidat după 9 ani, 7 luni şi 20 de zile"; EVENIMENTUL ZILEI - "Osama ben Laden: moartea unui simbol al terorismului mondial" - acestea sunt titlurile cu care îşi întâmpină cititorii, pe prima pagină, ziarele apărute astăzi. Articolele întorc de poate feţele informaţiile care au făcut înconjurul lumii, ieri, dintre care cea mai stranie a fost aceea că cel mai căutat om de pe planetă nu se afla în vreun bârlog prin munţii Afganistanului, ci într-o vilă de un milion de dolari, nu departe de capitala Pakistanului, Islamabad, şi la doi paşi de o importantă garnizoană a armatei şi de Academia Militară. Ziarele remarcă, de asemenea, că din reflectarea acestei istorii nu lipsesc ingredientele specifice marketingului american.
"Şeful SRI Alba "treierat" de DIICOT" - titrează ROMÂNIA LIBERĂ, care relevă surpriza de proporţii în dosarul furtului de utilaje din ţări ale Uniunii Europene şi anume: şeful SRI Alba a fost reţinut, ieri, de procurorii DIICOT Hunedoara pentru favorizarea unei grupări care se ocupa cu furtul de utilaje agricole din afara ţării. Practic, şeful de la SRI împreună şi un sub-comisar de poliţie au pus în pericol o amplă operaţiune, pentru că le dădeau informaţii hoţilor în legătură cu descinderile procurorilor.
De la Dacian Cioloş, comisar european pentru Agricultură, care a dat un interviu în exclusivitate pentru ADEVĂRUL, aflăm, că: „România îngrijorează Comisia Europeană în ceea ce priveşte gradul scăzut de absorbţie a fondurilor europene“. "România nu are o viziune asupra dezvoltării agriculturii şi a mediului rural.
O strategie naţională în acest sens este necesară. Accesarea fondurilor europene este afectată de birocraţia internă şi de corupţie. Beneficiarii sunt sufocaţi de hârtii şi asaltaţi cu controale, legislaţia e greoaie, unii funcţionari cer bani pentru a procesa mai repede dosarele sau recomandă anumite firme de consultanţă. Toate acestea ar putea determina reducerea acestui tip de finanţare în întreaga Uniune." - avertizează Dacian Cioloş. Comisarul eruropean arată că alte ţări au legislaţii mult mai simple în acest domeniu, care le facilitează accesul la fonduri europene importante pentru dezvoltarea agriculturii.
JURNALUL NAŢIONAL le face cititorilor săi o bucurie rară, prin interviul cu academicianul Solomon Marcus, mare matematician, care însă are lucrări remarcabile şi în alte domenii ca: lingvistică, semiotică, filosofie, istoria ştiinţei şi a educaţiei. Între altele, academicianul consideră că învăţământul românesc este un eşec, atâta timp cât se predă după metode învechite. În opinia sa, sunt prea puţini dascăli care reuşesc să-i facă pe elevi, prin joc şi umor, să iubească matematica şi poezia.
Profesorul Solomon Marcus insită pe nevoia organică de lectură, care ar trebui să le fie insuflată copiilor de şcoală, şi apreciază că "O educaţie corectă ar trebui să le dezvăluie şcolarilor solidaritatea poeziei cu matematica. Din inerţie şi din comoditate însă, acest lucru nu se întâmplă. Tot aşa şi cu Internetul. Needucat, tânărul va zburda pe Internet în zona distracţiilor facile, a curiozităţilor mărunte. Fără educaţie te poţi pierde!" - spune academicianul Solomon Marcus, în interviul din JURNALUL NAŢIONAL, care merită citit.