Revista presei centrale, 3 iulie
Articole din Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Adevărul şi România Liberă.
Articol de Mirela Ursachi, 03 Iulie 2012, 07:27
"De ce nu pot creşte salariile cu 26 la sută" titrează Jurnalul Naţional.
Autorul articolului aminteşte faptul că senatorii au respins proiectul privind majorarea dreptului salarial cu 26 de procente comparativ cu decembrie 2011, majorarea punctului de pensie, dezgheţarea angajărilor în sectorul public, precum şi abrogarea restricţiilor privind achiziţiile de automobile şi mobilier.
Cotidianul punctează cu ajutorul declaraţiei secretarului de stat în ministerul de Finanţe, Liviu Voinea, care sunt motivele pentru care Guvernul USL nu a susţinut o iniţiativă venită din partea PSD şi aminteşte măsurile deja luate de Executiv sau care se află în analiză. Liviu Voinea a precizat că FMI şi Uniunea Europeană nu sunt de acord cu o majorare a cheltuielilor bugetare cu 4,8 la sută din PIB, deoarece acestea ar trebui contrabalansate de măsuri care să ducă şi la creşterea veniturilor bugetare.
Sub titlul "Schimbări în Legea Sănătăţii care te lovesc la buzunar", Evenimentul Zilei aduce în atenţie modificările proiectului de lege şi implicaţiile financiare ale acestora. Ziarul prezintă noutăţile în domeniu şi sintetizează: "o asigurare privată va costa cel mult 400 de euro pe an, iar coasiguraţii vor plăti 38 de lei pe lună".
Schimbăm aria de interes cu Adevărul, care scrie - "USL: amânarea alegerilor şi revocări la CCR" - şi menţionează că liderii puterii caută variante pentru a salva legea votului uninominal pur, respinsă recent de Curtea Constituţională. Ziarul expune modul în care USL ar putea reacţiona la decizia CCR, însă subliniază că, deocamdată, motivarea Curţii nu a fost publicată oficial şi, în consecinţă, parlamentarii convocaţi de astăzi în sesiune extraordinară nu pot lua nicio decizie privind schimbarea legislaţiei electorale.
Adevărul detaliază agenda oficială a sesiunii extraordinare a Legislativului şi dezvăluie că, "la întâlnirea de ieri cu parlamentarii USL, liderii puterii au lăsat să se înţeleagă că ar putea suplimenta ordinea de zi cu acţiuni contra preşedintelui Traian Băsescu, fără a da însă detalii".
În fine, România Liberă încearcă să răspundă la întrebarea "Ce le pregăteşte Corlăţean procurorilor?", în contextul anunţului făcut de ministrul Justiţiei privind posibila amânare, până după publicarea raportului de ţară, a propunerilor pe care trebuie să le facă pentru numiri în funcţii la DNA.
Publicaţia notează motivaţia lui Titus Corlăţean, care vrea să evite generarea unui conflict în apropierea unui eveniment important, şi descrie mecanismul prin care sunt numiţi procurorii la DNA şi Parchetul General.