Revista presei centrale, 3 februarie
Articole din România Liberă, Adevărul, Evenimentul Zilei, România Liberă, Curierul Naţional, Jurnalul Naţional şi Ziarul Financiar.
03 Februarie 2012, 07:42
România Liberă ne spune "Ce înseamnă rezultatele recensământului". Schimbările pe care le antrenează scăderea populaţiei cu 2,6 milioane sunt inclusiv de natură politică: câteva zeci de parlamentari mai puţin, mai puţini consilieri judeţeni şi locali.
Adevărul ne atrage atenţia că urmează scumpiri în lanţ. Chiar dacă preţul gazelor pentru populaţie a fost îngheţat în această iarnă, faptul că s-a recurs la importul de gaze ruseşti va afecta bugetele tuturor: industria va trebui să suporte costurile şi le va transpune în preţurile produselor. Ar trebui să ne aşteptăm în special la scumpirea pâinii şi a uleiului.
Evenimentul Zileine anunţă că Ion Cristoiu se întoarce în redacţia pe care a fondat-o şi de mâine fanii îi vor putea citi editorialele în ziar.
În ediţia de astăzi, Evenimentul se arată indignat de un caz de neglijenţă medicală: "Copil de trei ani, ucis de dozele greşite de anestezic". Micuţul a rămas cu sechele de la naştere din vina medicilor, iar în 2009 a murit tot de mâna lor, în timpul unei investigaţii. Doctorii au fost iertaţi de Colegiul Medicilor şi profesează fără interdicţii. Părinţii sunt hotărâţi să meargă la CEDO, pentru ca sistemul medical din România să vadă că uciderea pacienţilor are consecinţe.
În România Liberă "Milionarii de la ţară ies în faţă. Primari bogaţi, comune sărace". Au strâns averi incredibile, mai ales când în comune ajung fonduri europene. Nimeni nu-i deranjează, nici procurorii, nici jurnaliştii nu-i stingheresc cu anchete. Aşa că ziariştii de la România Liberă au început o campanie de descoperire a mogulilor rurali.
În Curierul Naţional găsim "Bilanţul trist la cinci ani de la aderare". Dintre neîmplinirile majore: fonduri europene neabsorbite, prea puţine investiţii străine, menţinerea restricţiilor pe piaţa muncii în zece state din Uniunea Europeană. Alte eşecuri ar mai fi menţinerea Mecanismului de Cooperare şi Verificare impus de Comisie şi un deficit mare de competitivitate faţă de celelalte ţări membre.
Dintre declaraţiile de ieri ale preşedintelui Băsescu la debaterea "România în Uniunea Europeană. Cinci ani de la aderare", Jurnalul Naţional ne-o semnalează pe aceea că premierul Boc îi va fi şefului statului în continuare un partener în modernizarea instuţiilor. Deci preşedintele are alte planuri, deşi opoziţia şi protestatarii i-au cerut atât lui, cât şi lui Emil Boc să demisioneze - subliniază Jurnalul.
"BNR a redus dobânda-cheie la 5,5%. Când vor scădea creditele?", se întreabă Ziarul Financiar. Banca Naţională se arată hotărâtă să încurajeze creditarea în lei, însă semnalul nu se vede în dobânzile pentru populaţie. Ba chiar unele bănci au făcut mişcări în sens invers şi au scumpit creditele în lei. Bancherii au profitat de scăderea ratelor de referinţă pentru a câştiga mai mult din marje.