Revista presei centrale, 29 martie
Articole din Evenimentul Zilei, Adevărul, Jurnalul Naţional şi România Liberă.
Articol de Mirela Ursachi, 29 Martie 2012, 07:36
"Frunzăverde: explicaţia unei demisii neaşteptate" - scrie Evenimentul Zilei, care abordează motivele invocate de Sorin Frunzăverde pentru plecarea din PDL şi orientarea către PNL. Printre acestea se numără plafonarea carierei politice, lipsa de încredere în actuala conducere şi abandonarea Mişcării Populare. Articolul mai conţine opinii ale liderilor USL, precum şi detalii despre presupusa implicare a lui Frunzăverde în "afacerea Moldomin".
Acelaşi subiect este analizat şi în Adevărul, care susţine că "Aripa Blaga zgâlţăie scaunul lui Boc". Publicaţia dezvăluie tensiunile din PDL după plecarea din partid a lui Sorin Frunzăverde şi adaugă: "susţinătorii lui Vasile Blaga au avut deja primele reuniuni informale, în care au pus pe tapet problema unui congres extraordinar". Mai multe informaţii despre planurile pe care le are tabăra lui Blaga, dar şi despre răspunsul lui Emil Boc la eventualitatea organizării unui congres - găsiţi în paginile ziarului.
Sub titlul "Chevron fracturează Vama Veche, Adamclisi şi Costineşti", Jurnalul Naţional prezintă reacţiile apărute după ce Guvernul a publicat ieri, în Monitorul Oficial, acordurile petroliere de concesiune, în baza cărora grupul petrolier american Chevron poate începe exploatarea gazelor de şist în trei perimetre din Dobrogea. Publicaţia menţionează că ministerul Turismului nu îşi face probleme în privinţa distrugerii turismului în zonă şi notează reacţia primarilor din localităţile vizate de exploatarea gazelor de şist. Edilul din localitatea Limanu, căreia îi este arondată şi Vama Veche, atrage atenţia că proiectul va fi dăunător pentru ape, pentru că pânza freatică nu este de mare adâncime. De asemenea, sunt notate părerile pe acest subiect, postate pe site-urile de socializare, şi reacţia Greenpeace faţă de decizia autorităţilor centrale.
În fine, România Liberă anunţă: "Doar o fermă din România poate livra carne de porc în Uniunea europeană". După 9 ani de interdicţii, livrările de carne de porc din ţara noastră au primit undă verde pentru piaţa din forul comunitar, însă fermierii nu prea au ce exporta, iar condiţiile sanitar-veterinare sunt foarte dure - explică autorul articolului. Acesta dă amănunte despre cauzele lipsei de exportatori români în domeniu, dar şi despre aşteptările ministerului Agriculturii pentru perioada următoare.