Revista presei centrale, 29 iunie
Articole din Adevărul, România Liberă, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 29 Iunie 2011, 08:46
Ziarele de astăzi scriu, pe spaţii mari, despre situaţia din Grecia şi îngrijorările europene privind efectele pe care un posibil faliment al acestei ţări le-ar avea asupra construcţiei pe continent.
Grecia e lefteră şi la mâna instituţiilor financiare - scrie Adevărul.
Manifestanţii îşi cer libertatea ("elefteria") prin proteste violente şi încearcă să blocheze votul de azi din Parlament. Dar, fără măsuri de austeritate, Grecia va intra în faliment - avertizează întreaga Europă.
"Ore decisive pentru economia mondială" - titrează România Liberă.
Europenii îi cer Greciei măsuri draconice, sperând salvarea monedei euro.
"Europa poate să ajute Grecia doar dacă Grecia se ajută singură" - afirmă un responsabil de la Bruxelles.
Evenimentul Zilei: "Grecia fierbe sub ameninţarea falimentului".
Mii de greci au ieşit în stradă ieri, pentru a protesta faţă de măsurile de austeritate.
Dar, cum s-a ajuns aici? Grecii au cheltuit peste măsură - notează Jurnalul Naţional - nu şi-au plătit taxele şi au măsluit statisticile.
Din actualitatea politică internă, ziarele zilei comentează schimbările de la organizaţia PSD Bucureşti.
România Liberă: sub pretextul necesităţii ca partidul să obţină voturi şi de la alte categorii decât pensionarii şi nevoiaşii, Victor Ponta l-a executat pe Marian Vanghelie de la şefia PSD Bucureşti.
Evenimentul Zilei afirmă că Liviu Dragnea a avut un rol decisiv în debarcarea şefului PSD de la Capitală.
Cearta survenită între ei i-a creat lui Victor Ponta ocazia perfectă pentru a opera o execuţie premeditată de mai bine de un an.
Adevărul face un pas mai în faţă, cu articolul "Ce opţiuni are Marian Vanghelie?".
Plecarea la UNPR sau o candidatură ca independent la Primăria Capitalei sunt soluţiile la care ar putea recurge Vanghelie după ce a rămas fără şefia Organizaţiei PSD Bucureşti.
România Liberă îşi deschide ediţia de astăzi cu analiza: "Votul fantomă - de ce la Bucureşti se poate, dar la Paris nu".
Ziarul se referă la situaţiile din ce în ce mai des întâlnite în Parlamentul României în care un ales votează şi pentru un coleg absent - de neconceput în legislativele de la Paris, Berlin, Londra, Washington sau Bratislava.
În alte ţări, parlamentarii care fac asta sunt sancţionaţi drastic.
Colegii i-ar arde zdravăn la buzunar, potrivit regulamentelor, dar oricum în Franţa nu s-a întâmplat niciodată aşa ceva, englezii spun că o asemenea situaţie este imposibilă, iar nemţii că un astfel de parlamentar ar fi.....mâncat de viu.
La noi - continuă România Liberă - un parlamentar declară că este foarte corect că a votat pentru un coleg (era omul în întîrziere...), iar altul zice că nu este deloc în neregulă când unii procedează la modul : "Apasă tu pe butonul ăla, că eu mă duc până afară să-mi iau ţigări".