Revista presei centrale, 29 aprilie
Articole din Jurnalul Naţional, România Liberă, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 29 Aprilie 2011, 08:43
EVENIMENTUL ZILEI abordează, pe prima pagină, un subiect prea puţin exploatat de presă, dată fiind gravitatea lui: mafia lemnului. Ancheta legată de asasinarea lui Csala Zsolt, viceprimarul din localitatea harghiteană Joseni, a scos la iveală faptul că ilegalităţile comise în zonă, în ultimii zece ani, de "mafia lemnului" au fost cunoscute de autorităţile de la nivel central, care însă nu au luat măsuri pentru a le pune capăt.
În Harghita şi Covasna au fost tăiaţi şi vânduţi ilegal patru milioane de metri cubi de lemn, susţin autorităţile. Vinovaţii nu au fost găsiţi până acum. Chiar dacă mulţi localnici au sesizat autorităţile, care au venit în controale, nimic mai mult nu s-a întâmplat. Rapoartele Gărzii de Mediu, ale poliţiei sau cele ale Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor au rămas însă fără rezultat. Şi mai e ceva ce a stârnit, cu câtva timp în urmă, furia localnicilor: "Cei de la DNA au fost aici, dar cum au venit aşa au şi plecat: tăierile au continuat, iar mafioţii şi-au văzut de treabă" - mărturiseşte un localnic.
"Gazele şi energia se vor scumpi, la cererea FMI. Liberalizarea preţurilor ne aruncă de pe orbita euro." - titrează JURNALUL NAŢIONAL. O liberalizare a preţurilor la producţia internă de gaze - care sunt, în prezent, de două ori mai ieftine decât importurile - ar însemna creşterea facturii cu 30%-35%, în vreme ce la energie electrică majorarea ar fi de 15%-17%, potrivit calculelor ziarului. Măsura ar avea efecte devastatoare asupra preţului la energia termică din Capitală. Primăria deja analizează creşterea preţului gigacaloriei de la 124 lei la 200 sau 250 de lei, din moment ce nu mai are bani să suporte subvenţiile.
600 de mii de turişti au invadat Londra pentru a respira acelaşi aer cu familia regală britanică, astăzi, în ziua nunţii prinţului William cu o englezoaică de rând, Kate Middleton - scrie ADEVĂRUL. Londonezii, în schimb, profită de zilele libere pe care le-au primit cadou pe timpul nunţii pentru a fugii departe de capitală.
"Atenţia lumii întregi se îndreaptă astăzi către Londra. Nuntă cu două miliarde de invitaţi" - titrează ROMÂNIA LIBERĂ, care se referă la cei care vor urmări transmisiunile în direct pe mai mult de 100 de posturi de televiziune, din întreaga lume. Alianţa dintre tânărul prinţ şi viitoarea sa soţie este mai mult decât benefică pentru monarhia britanică - cuplul oferind o imagine proaspătă şi modernă. Din JURNALUL NAţIONAL, aflăm că viitoarea soţie a prinţului William a exclus din jurământul nupţial, pe care îl va face astăzi soţului său, angajamentele de a i se supune şi de a-l servi. Ea îi urmează, astfel, exemplul soacrei sale, prinţesa Diana, care în 1981, la căsătoria cu Charles, a refuzat, de asemenea, astfel de jurăminte.
Două pagini în ADEVĂRUL, astăzi, cu scriitorii Ana Blandiana şi Romulus Rusan, despre cum arată societatea românească. "Egoismul şi lipsa de solidaritate sunt păcatele noastre majore, care au adus societatea în pragul dezintegrării" - spune Ana Blandiana. La rândul său, Romolus Rusan nu crede că societatea românească duce lipsă de modele, ci că "modelele stau ascunse pe undeva, de jenă că sunt covârşite de lipsa de educaţie, de lipsa de măsură a majorităţii. Majoritatea este formată din oameni care se descurcă pe cont propriu. Oameni care au trecut prin nişte încercări şi şi-au dat seama că nu e bine să fii cinstit, că e chiar o infirmitate şi au încercat pe alte căi să parvină." Ana Blandiana face inventarul celor cuprinşi de sintagma VIP în societatea românească, citez: "sportivi scandalagii, cântăreţe de trei parale, fotomodele cu o viaţă sentimentală complicată, oameni de afaceri care îşi valorifică pitorescul.
Traducerea termenului este „oameni foarte importanţi". ăştia sunt oamenii importanţi ai societăţii româneşti? Vă daţi seama că nimănui nu-i trece prin cap să numească VIP un mare pictor, sau un mare scriitor, sau un mare savant." - conchide poeta. La întrebarea reporterului, "Ce vă deranjează când ieşiţi pe stradă?", poeta a răspuns, citez: "Un anumit tip de bădărănie şi indiferenţă. Aici intră şi murdăria, şi vulgariatea, şi violenţa. Dar ceea ce este de speriat este că bădărănia şi şmecheria au devenit nişte noţiuni atât de ferm dominante, încât cel care nu este şmecher sau bădăran nu e bănuit că nu vrea să fie aşa, ci că nu poate să fie aşa. E socotit fraier şi dispreţuit." - am încheiat citatul.