Revista presei centrale, 28 octombrie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, România Liberă, Ziarul Financiar şi Jurnalul Naţional.
28 Octombrie 2011, 08:13
Adevărul pune titlul "Salvarea Europei, cu plata în tranşe". Toată lumea se va resimţi, mai devreme sau mai târziu: întâi băncile, apoi statele şi apoi va veni rândul populaţiei. Cum vor plăti românii?
Ratele vor creşte, creditele vor fi obţinute mai greu. Va creşte şi inflaţia.
Şi Evenimentul Zilei titrează "Ultima noapte de chin a Greciei, prima zi de coşmar a Europei". Problemele care se pun acum sunt: pentru cât timp pot europenii să răsufle uşuraţi, ce s-a rezolvat şi cine trage ponoasele? Cum vor face băncile capitalizarea cerută de la Bruxelles?
Ziarul Financiar scrie că "Europa reînvie, dar România tot se întreabă cum să ţină banii băncilor străine în ţară". Nouă din zece bănci străine care controlează jucători locali de top 10 au nevoie de miliarde de euro pentru recapitalizare.
În România Liberă citim "Ce s-ar putea întâmpla cu România după falimentul Greciei. Chiar rămâne România fără bani?" Un răspuns pe scurt este că bancherii vor fi din ce în ce mai prudenţi. Pentru ţările considerate riscante, printre care se numără şi ţara noastră, împrumuturile vor fi mai scumpe sau chiar imposibile.
Abandonăm subiectul arzător al crizei datoriilor şi ne orientăm spre o criză ecologică. Jurnalul Naţional scrie: "Am ras pădurile. Acum secăm râurile!" 3.300 din cele 4000 de răuri şi pâraie din ţară riscă să fie distruse de "băieţii deştepţi". După ce au fost "cheliţi" de păduri, Carpaţii sunt atacaţi de febra amenajărilor hidrotehnice. De ce? A început goana după certificatele verzi care aduc patronilor de microhidrocentrale milioane de euro ca premiu pentru că vor produce energie ecologic...ecologic cu ghilimelele de rigoare.
Sub titlul "Otrava din pahar: tării fabricate din lichid de parbriz şi spirt", Evenimentul Zilei aduce în atenţia noastră faptul că aproape toate băuturile spirtoase de pe piaţă sunt falsificate. Amatorii riscă ciroza, spun medicii. Cum ne dăm seama ce să evităm? Primul indiciu e preţul. O sticlă de un litru nu poate costa doar 6 lei. Numai acciza e atâta, spun producătorii.
În sfârşit şi un articol care ne dă speranţe în Adevărul: "Premieră chirurgicală pe un pui de om". La Spitalul Marie Curie din Bucureşti, profesorul Gheorghe Burnei a reuşit să îndrepte coloana unei fetiţe de doi ani, născută cu malformaţii. Pentru aceasta, el a implantat şase şuruburi în corpul copilului.