Revista presei centrale, 27 mai
Articole din Jurnalul Naţional, Adevărul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
Articol de Nicoleta Turcu, 27 Mai 2011, 08:41
Băsescu îi forţează mâna lui Isărescu scrie Jurnalul Naţional şi explică: Şeful statului i-a atacat, la Radio România Actualităţi, pe oficialii BNR, despre care spune că dau lecţii guvernului, dar nu-şi asumă responsabilităţi executive.
Ultima “lecţie” venise chiar cu o zi înainte de la guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, acesta recomandându-le politicenilor să nu promită ceea ce nu pot respecta.
Reacţia lui Emil Boc a venit aseară într-un interviu acordat Realitatea Tv, mai scrie Jurnalul Naţional.
Oficialii Băncii Naţionale a României nu doresc să preia postul de prim-ministru deoarece în perioade de criză nu sunt anunţate veşti bune şi imaginea personală este astfel afectată, fiind în aceste condiţii mai uşor să comentezi de pe margine decât să te afli pe terenul de joc, a susţinut Boc.
Din 2013, românii vor deveni pacienţi electronici - scrie Adevărul. În mai putin de doi ani, ne vom putea trata pe baza de card, vom primi retete electronice si vom avea dosarul medical în computer. Initial, autoritatile sanitare au anuntat termenul de ianuarie 2012 ca fiind cel în care vom putea utiliza cardul.
Etapele informatizarii sunt însa încetinite de licitatiile care trebuie facute pentru fiecare bucatica a sistemului. Astfel, potrivit presedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Lucian Duţă, fabricarea propriu-zisa a cardurilor va începe în iulie-august anul acesta, distribuirea lor este estimata pentru ianuarie-februarie 2012, iar o luna mai târziu va începe experimentul-pilot pentru un judet care va fi ales atunci.
Tot Adevărul publică în exclusivitate prima parte dintr-o serie de trei articole dedicată generalului Ştefan Kostyal- despre care spune că este spionul care a creat planul Revoluţiei.
În articolul de astăzi jurnaliştii de la Adevărul sciu despre biografia controversată a generalului, care în anii 60 a fost degradat la gradul de soldat şi exclus din Partidul Comunist Român pentru "imoralitate".
Despre o altă exclusivitate citim în Evenimentul Zilei, care publică un interviu cui Florin Streteanu, singurul magistrat român care a făcut parte din completul CEDO.
El a declarat că instanţa europeană a semnalat citez "ceea ce toţi stiam": că judecata în România dureaza prea mult. Mai departe, spune acesta, e treaba românilor să rezolve dosare în fapte de la Revoluţie, care nu se pot prescrie, după cum a apreciat şi Curtea.
Streteanu l-a înlocuit, în 2009, în acest caz pe Corneliu Bîrsan, judecatorul român la CEDO, deoarece acesta din urma are si calitatea de martor în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie 1990.
Din România Liberă citim că UDMR şochează la Bruxelles. Demersul celor trei eurodeputaţi români, de a înfiinţa la Bruxelles o aşa-numită "reprezentanţă a Ţinutului Secuiesc", a stârnit critici aprinse din partea PDL şi UNPR.
În mod surprinzator, liderii opoziţiei nu au avut nici o reacţie, scriu jurnaliştii de la România Liberă.
Reprezentanţa Ţinutului Secuiesc ar urmă să fie inaugurata în capitala Belgiei pe 1 iunie. Demersul nu este văzut cu ochi buni de partenerii de guvernare ai UDMR, democrat-liberalii, iar vicepreşedintele Senatului, Cristian Diaconescu, considera acest demers "un afront adus democratiei din România.