Revista presei centrale, 27 iulie
Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, România Liberă şi Curierul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 27 Iulie 2011, 07:41
Complexul energetic Turceni este, într-un fel, "vedetă" în presa zilei - de aici ar fi câştigat bani (nu tocmai în regulă, zic ziarele) diverşi policieni.
"Şova s-a umplut de bani ca să împace statul cu statul" - titrează Adevărul. Fiscul susţine că firma de avocatură a senatorului PSD Dan Şova ar fi obţinut ilegal peste un milion de euro de la Turceni şi Rovinari. Concret, avocaţii au fost angajaţi să recupereze datorii pe care cele două companii de stat le aveau de primit de la altă companie de stat, Electrica. Ei au câştigat procesul şi au încasat substanţialul onorariu de succes, dar - comentează Adevărul - pe munca juriştilor de la Turceni şi Rovinari.
În Jurnalul Naţional ţintele se schimbă : "Furt de la Turceni pentru edilii PDL". Ziarul scrie că în urma furturilor de fieri vechi componente metalice din compania statului, care nu sunt deloc vechi, ajung în comune din zonă conduse de primari pedelişti. Este vorba de zeci de tone de fier vechi; Jurnalul scrie că există complicităţi printre angajaţi ai termocentralei şi poliţişti. Primarii spun însă că au cumpărat fierul cu acte în regulă.
Interviul zilei apare astăzi în Evenimentul Zilei şi îl are ca invitat pe ambasadorul Poloniei la Bucureşti, care explică în ce fel au reuşit autorităţile de la Varşovia să absoarbă până acum peste 30 la sută din fondurile europene pe care le au la dispoziţie.
Nu este vreo reţetă secretă - spune omul; ba chiar lucrurile sunt foarte simple. Descentralizarea este esenţială, pentru că proiectele se fac la nivelul regiunilor. Pe urmă vin resursele umane : trebuie să ai oameni bine pregătiţi, bine antrenaţi şi dedicaţi, care ştiu ce fac.
În România Liberă citim astăzi "ce îi aşteaptă pe elevi de la toamnă". Ministerul Educaţiei a pregătit mai multe măsuri prin care vrea să-i determine pe copii să citească mai mult şi să chiulească mai puţin, în speranţa că vor învăţa mai bine. Ne oprim aici doar la introducerea lecturii obligatorii.
Măsura vine după ce sondajele au arătat că doar unul din doi tineri cu vârsta de 15 ani citeşte - detaliază România Liberă. Ceea ce încă ar mai fi cum ar mai fi, dar nici cel care citeşte nu înţelege mai nimic din ce citeşte; este vorba aici - cum spune un oficial din minister - despre "analfabetism funcţional".
Altfel, suntem mari consumatori de suplimente nutritive - anunţă Curierul Naţional. "Digerăm" astfel de pastile de un miliard de euro pe an.
În România, cele mai multe pieţe au scăzut în criză, cea a suplimentelor nutritive s-a triplat din 2007 încoace.
Totuşi, cât ar fi ele de naturale - continuă Curierul Naţional - consumul de suplimente nutritive trebuie să se facă şi în urma recomandării doctorilor.