Revista presei centrale, 27 aprilie
Articole din România Liberă, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 27 Aprilie 2011, 07:10
"Eurostat are dubii în privinţa deficitului" - titrează România Liberă, care explică: "Organismul european de statistică nu crede în raportările Bucureştiului, în privinţa deficitului bugetar şi afirmă că datele remise de România nu sunt de calitatea corespunzătoare.
"Europa ne acuză că am furat la statistică" - scrie şi Jurnalul Naţional.
Suspiciunile sunt legate de impactul unor companii publice asupra deficitului: este vorba despre Termoelectrica şi CFR Infrastructură.
Dacă datoriile acestor companii nu sunt introduse în calcul, atunci deficitul iese mai mic decât în realitate. Asta este ceea ce Comisia Europeană suspectează că ar fi făcut Ministerul de Finanţe de la Bucureşti.
La solicitareaEvenimentului Zilei, Ministerul Finanţelor spune că a fost demarată verificarea datelor din situaţiile financiare ale unor companii publice din perioada 2007-2009, pentru a descoperi eventuale discrepanţe între conturile financiare şi nefinanciare.
Adevărul aduce din nou în atenţia cititorilor săi taxa auto, pe care o consideră ilegală şi explică, citez: "Guvernul încasează în continuare taxa de poluare, deşi Curtea Europeană de Justiţie a decis că încalcă principiile de drept ale Uniunii Europene.
Instanţele din România sunt obligate să ţină cont de decizia magistraţilor europeni, astfel că procesele cu statul sunt câştigate pe bandă rulantă."
"Botiş - la un pas de anchetă" - titrează România Liberă, după ce Agenţia Naţională de Integritate a sesizat procurorii anticorupţie în legătură cu existenţa unui conflict de interese pentru că soţia ministrului Muncii era consilieră la o asociaţie care gestiona un proiect cu bani europeni, legat tocmai de piaţa forţei de muncă.
Mai mult, sediul asociaţiei era, în acte, la locuinţa soţilor Botiş.
"Judecătoarea care a îngenuncheat justiţia" este titlul articolului din România Liberă care relevă deznodământul - pe care ziarul îl califică drept "scandalos" - în cazul judecătoarei Elena Turcu, acuzată că a condus în stare de ebrietate şi a lovit mai multe maşini, dar care a fost achitată tocmai la cererea procurorilor, care au solicitat ca aceasta să fie pedepsită doar cu o amendă.
După un proces de patru ani, toate probele poliţiştilor, inclusiv imaginile filmate în seara incidentului, care au fost difuzate de toate televiziunile, au fost cosiderate neconcludente atât de procurori, cât şi de judecători.
"Celebra judecătoare Elena Turcu, achitată la instanţa supremă" - scrie şi Jurnalul Naţional, care ne spune prin ce tertip avocăţesc a scăpat judecătoarea, şi anume: probele de sânge nu ar fi fost recoltate cu mijloacele prevăzute în legislaţie.
N-a mai contat că poliţiştii o găsiseră cu o alcoolemie în sânge de 1 miligram la mie, ceea ce constituie faptă penală.
Dintre informaţiile internaţionale, situaţia din Siria este reflectată în toate ziarele apărute astăzi.
"Siria, transformată în zonă de război" - titrează Adevărul, iar România Liberă: "Dictatorul de la Damasc trimite tancurile împotriva populaţiei".
Statele Unite şi Marea Britanie pregătesc sancţiuni împotriva membrilor regimului sirian al lui Bashar al-Assad, care au ordonat represiunea violentă a protestelor, soldată până acum cu sute de morţi şi răniţi.
O mare parte a Siriei seamănă acum cu o zonă militarizată, spun martori oculari, pentru că ziariştii străni nu sunt primiţi în această ţară.
Spre deosebire de Tunisia sau Egipt, armata siriană este totuna cu regimul Assad şi îi duce la îndeplinire ordinul de a ucide civili.