Revista presei centrale, 26 august
Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 26 August 2011, 07:49
Autorităţile române au numărat în câte moduri pot fi furate... fondurile europene, una dintre cele mai noi metode de îmbogăţire uşoară, cu aparenţa legalităţii, de la noi. Acesta şi alte subiecte din ziarele zilei, în revista presei.
Licitaţii trucate, înţelegeri între companii, trafic de influenţă, conflict de interese. România Liberă publică astăzi "dicţionarul fraudei cu fonduri europene".
Ministerul de Finanţe a stabilit 16 moduri de fraudare a acestor fonduri, pe care echipe de control urmează să le depisteze şi sancţioneze. Ceea ce nu precizează ministerul este, însă, cum pot fi prevenite aceste fraude, ca să nu se mai cheltuie pe urmă bani pe depistarea lor. Contractele pentru asfaltări - mai zice România Liberă - sunt printre cele la care se înregistrează cele mai multe fraude.
Evenimentul Zilei îşi deschide astăzi ediţia cu ancheta "Justiţia română pregăteşte încă un blat". Consiliul Superior al Magistraturii continuă să promoveze judecători la instanţa supremă prin interviu, în ciuda opoziţiei magistraţilor. Asociaţiile magistraţilor - explică Evenimentul Zilei - contestă promovarea prin interviu, acuzând lipsa de transparenţă a procedurii.
Jurnalul Naţional alocă astăzi pagina intitulată "Special" împlinirii, mâine, a 20 de ani de la semnarea Declaraţiei de independenţă a Republicii Moldova. Răspunde întrebărilor ziarului bucureştean preşedintele Asociaţiei Române de Politică Externă, fostul ambasador Aurel Preda, care se afla în acele zile la Chişinău şi care a participat la elaborarea documentului.
Declaraţia nu a fost scrisă de "nişte străini de la Bucureşti", cum susţin diverse voci de peste Prut - spune Aurel Preda. El îşi aminteşte că în dimineaţa zilei de 27 august 1991, în faţa clădirii guvernului de la Chişinău şi în împrejurimi, un milion de oameni au salutat cu entuziasm documentul care le-a fost prezentat.
Revenind la Bucureşti, apropierea anului electoral 2012 "produce" deja discuţii, comentarii, previziuni. Am reţinut, la subiect, opinia editorialistului României Libere, Cristian Câmpeanu, care crede că democraţia autohtonă nu este ameninţată de comasarea alegerilor locale şi parlamentare sau de schimbarea sistemului de vot.
Democraţia românească este ucisă de baronimea de partid care sufocă legitimitatea politică şi retează legătura cu cetăţenii, baronimea de partid de toate culorile, care controlează cu mână de fier întreaga organizaţie şi structură de putere. Partidele de la noi - mai zice Cristian Câmpeanu - sunt printre cele mai nedemocratice structuri din România.