Revista presei centrale, 25 mai
Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Nicoleta Turcu, 25 Mai 2011, 07:44
Despre cazul legat de contrabanda din Portul Constanţa, despre vacanţele elevilor şi despre cum speră Guvernul din Grecia să scape de restructurarea datoriilor, scriu majoritatea ziarelor de azi.
"Război total Igas - "Doi şi-un sfert" - scrie astăzi Evenimentul Zileişi detaliază: Acuzat că ar fi fost informat înca din luna ianuarie despre implicarea lui Mironescu în contrabanda, Igas a negat, dar a si declansat un control la Direcţia Generală de Informaţii şi Protecţie Internă.
Jurnaliştii de la Evenimentul Zilei scriu că Traian Igas ştia despre implicarea secretarului general al Ministerului Administraţiei şi Internelor, Laurenţiu Mironescu, în dosarul Constanţa Sud Agigea, încă din luna ianuarie a acestui an.
DGIPI ar fi trimis o Nota de Informare ministrului Igas, referitoare la implicarea lui Mironescu în contrabanda din Portul Constanţa.
Igaş neagă informaţia şi anunţă că a dispus verificari la fostul Doi şi-un sfert, tocmai pentru a se stabili cine este vinovat de faptul că nu a fost informat cu privire la implicarea lui Mironescu.
Din Jurnalul Naţional citim că elevii vor avea două vacanţe mai lungi de anul viitor.
Ministrul Educaţiei, Daniel Funeriu, a anunţat că fraudele la bacalaureat vor fi mult mai aspru pedepsite începând de anul acesta, ca examenele se vor desfăşura sub supravegherea camerelor video, iar inspectorii vor colabora cu forţele de ordine.
De anul viitor, vacanţele de primavăra şi de iarnă vor fi mai lungi cu câte o saptamâna, dar se va pastra numarul de zile de scoala, prin disparitia vacantei din luna februarie şi scurtarea celei de vară.
România Liberă scrie despre "cum au scăpat poliţiştii de concedieri".
Guvernul Boc trebuie să găsească alte metode pentru a fi respectat bugetul deja aprobat al Ministerului Administraţiei şi Internelor.
Şi nu pentru că ar fi renunţat la ideea disponibilizării a mii de salariaţi, ci pentru că, în Parlament, coalitia a scârţâit iar pe tabela de vot.
Pentru a rezolva noul impas, Cabinetul Boc are la îndemâna doua variante: un nou proiect de lege sau adoptarea unei ordonante de urgenta, cred jurnaliştii de la România Liberă.
Din acelaşi ziar mai citim că investiţii semnificative în infrastructură - drumuri, apă şi canalizare pentru mediul rural - mai au doar câteva săptămâni pentru a obţine aprobarea pentru partea de achiziţii, altfel, banii europeni vor fi pierduţi.
Ministrul Agriculturii Valeriu Tabără a spus că va face o analiză pe fiecare proiect în parte, dar nu aprecizat, scrie România Liberă, ce se va întâmpla cu cele peste 600 de proiecte care ar putea pierde finaţările, în cazul în care dosarele de achiziţii nu sunt depuse.
"Grecia scoate la mezat porturi şi companii de stat" - scrie Adevărul şi explică: Guvernul elen speră să scape de restructurarea datoriilor prin privatizare.
Taxele şi impozitele vor fi mărite pentru reducerea deficitului, iar grecii trebuie să recurga la noi măsuri de austeritate, dacă vor să primească noua tranşă din împrumutul de la Fondul Monetar International şi Uniunea Europeană.
Dacă Parlamentul va adopta un proiect final al Guvernului, traiul grecilor se va scumpi înca o dată: o serie de bunuri şi servicii vor fi trecute de la TVA de 13% la TVA de 23%, vor fi anulate scutirile de taxe pentru anumite sectoare şi persoane, va creşte taxa pentru drumuri şi se vor institui taxe pentru gazele naturale şi băuturi carbogazoase.
Totodată, Executivul are în vedere perceperea de impozite pentru pensiile mai mari de 1.700 de euro, iar firmele private ar urma să plăteasca un procent în plus la contribuţiile pentru sănătate pentru a creşte fondul de somaj.