Revista presei centrale, 25 iulie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi România Liberă.
Articol de Costi Dumăscu, 25 Iulie 2011, 08:42
Crimele care au zguduit Norvegia şi au produs o emoţie puternică în toată lumea sunt subiect principal şi în ziarele româneşti ale începutului de săptămână.
Carnagiu. Iad. Şoc şi dezolare - în aceşti termeni scriu ziarele de la Bucureşti despre tragedia norvegiană şi încearcă să developeze motivele care l-au făcut pe ucigaş săacţioneze.
Adevărul: norvegianul care a omorât peste 90 de oameni spune că a vrut să salveze Europa de marxism şi islamizare.
Şi-a plănuit atacurile din 2009 şi are legături cu extrema dreaptă.
Evenimentul Zilei: obsedat de perspectiva islamizării ţării sale, asasinul a vrut ca, prin masacrul de vineri, "să trezească masele".
Scânteia tragediei de la Oslo poate fi populismul - comentează Evenimentul.
Reflexele criminale ale extremistului norvegian s-au format şi sub influenţa discursurilor politice radicale din nordul Europei, susţin analiştii.
Despre convingerea criminalului că "terorismul poate să deştepte masele" scrie şi Jurnalul Naţional, care notează că planurile lui extremiste şi criminale îşi au originea cu cel puţin nouă ani în urmă, când publica pe Internet un manifest în acest sens.
Alte subiecte în presa zilei.
România Liberă:" De ce ne trebuie 1000 de kilometri de autostradă".
România are nevoie urgent de o astfel de modernizare a sistemului rutier pentru că altfel traficul riscă să devină un adevărat dezastru.
Ultimul recensământ rutier arată că sunt, în ţara noastră sute de kilometri de drumuri naţionale pe care zecile de mii de maşini de fiecare zi rentabilă construirea de autostrăzi.
Celebrul DN 1 conduce în topul aglomeraţiei tronsonul Bucureşti-Otopeni este mai mereu sufocat de maşini, trafic intens se înregistrează la intrarea în Ploieşti, la Câmpina ori Sibiu.
Adevărul: "Cine e devină pentru eşecul ofertei Petrom".
Brokeri şi analişti de pe piaţa de capital susţin că oferta de vânzare a pachetului de 10 procente din acţiuni, pe care statul le mai deţine la această companie, a fost insuficient promovată, iar procesul de subscriere nu a fost transparent.
Ministrul economiei, Ion Ariton este de altă părere: el declară pentru Adevărul: "Am ţinut la preţ şi bine am făcut".
Pentru final, semnalăm serialul pe care îl începe astăzi Jurnalul Naţional despre copiii geniali ai României.
Sunt rarisimi, dar îi găsiţi în toate mediile -şi în familii bogate, şi la coada vacii.
Fac parte din cele două procente din populaţia lumii cu inteligenţă înaltă.
Astăzi îl cunoaştem în Jurnalul Naţional pe Andrei Morar din Făgăraş care, la 5 ani, învaţă cum a început viaţa pe Terra şi decide să se facă "cercetător".
Acum are 9 ani, doarme cu Enciclopedia sub cap şi studiază cărţi de facultate.