Revista presei centrale, 24 februarie
Articole din Jurnalul Naţional, România Liberă, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
Articol de Mirela Ursachi, 24 Februarie 2012, 07:29
Măsurile luate de Guvern pentru remedierea situaţiei create de lipsa morfinei, efectele întreruperii plăţilor europene pentru dezvoltarea resurselor umane şi înscrierile pentru clasa pregătitoare - sunt câteva dintre subiectele ziarelor de astăzi.
"Guvernul rezolvă pe moment problema lipsei de morfină" - titrează Jurnalul Naţional, referitor la faptul că Executivul a alocat ieri bani din fondul de rezervă pentru a ieşi din situaţia creată de retragerea de pe piaţă a principalului furnizor de morfină, necesară bolnavilor de cancer.
Autorul articolului susţine că "problema este rezolvată parţial din cauza faptului că termenele exagerate de decontare a facturilor la medicamente persistă".
În plus, ziarul subliniază că nu doar morfina lipseşte, dar şi citostaticele curente, situaţie semnalată în repetate rânduri de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer.
România Liberă analizează "Cum am ajuns în pragul unui rateu de 3 miliarde de euro".
Unul dintre cele mai importante programe de fonduri europene de care beneficiază România - respectiv cel referitor la Dezvoltarea Resurselor Umane - este într-un pericol mult mai mare decât întreruperea actuală a plăţilor din partea forului comunitar - adaugă publicaţia, precizând că "rata de absorbţie mică, acuzaţiile de corupţie şi rezultatele slabe" îndreaptă vertiginos programul către un eşec răsunător.
Specialiştii Institutului pentru Politici Publice atrag atenţia că întreruperea anunţată de Comisia Europeană săptămâna aceasta s-ar putea transforma într-o suspendare, care ar dura cel puţin 6 luni şi care ar duce la blocarea totală a proiectului.
Suspendarea se aplică în cazul în care România nu remediază în timp util deficienţele semnalate de executivul european.
"Clasa pregătitoare nu este o sperietoare" - scrie Evenimentul Zilei, citând-o pe Oana Badea, secretar de stat în Ministerul Educaţiei.
Cotidianul notează care sunt particularităţile legate de grupa pregătitoare privind programa de studiu, dar şi dotările de care vor beneficia preşcolarii.
De asemenea, ziarul menţionează că dascălii vor urma de cursuri de formare profesională şi vor fi consiliaţi pe parcursul primului semestru.
Detalii despre sistemul de înscriere şi despre beneficiile clasei pregătitoare găsiţi în cuprinsul articolului.
În fine, Adevărul prezintă în exclusivitate un interviu cu Grigore Leşe, doctor în muzică.
El vorbeşte despre lumea şi viaţa satului românesc şi despre datinile muribunde, rămase doar în vremea copilăriei sale.