Revista presei centrale, 24 februarie
Articole din Gândul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, România Liberă şi Adevărul.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 24 Februarie 2011, 08:04
"Benzia şi motorina se scumpesc din nou peste câteva zile" - anunţă Gândul. Vestea scumpirii a fost dată ieri de oficialii companiei. Se pare că, de data aceasta, şoferii români vor plăti mai mult din cauza conflictelor din nordul Africii şi din Orientul Mijlociu, care au făcut ca preţul ţiţeiului pe plan mondial să ajungă la un nivel-record.
Anul trecut a crescut cu 24% preţul litrului de motorină şi cu 20% cel de bezină, însă fără nici o legătură cu evoluţia preţului internaţional al petrolului. De ce n-ar face-o acum când au şi motiv?!
Acelaşi ziar ne linişteşte, însă, şi ne aminteşte că, în urmă cu vreo două luni, premierul Emil Boc a cerut Consiliului Concurenţei să facă verificări suplimentare pe piaţa carburanţilor pentru identificarea cazurilor de monopol.
"Trebuie stimulată munca, nu consumul" - replica îi aparţine guvernatorului Băncii Naţionale, Mugur Isărescu, a fost rostită ieri şi preluată de aproape toate ziarele apărute astăzi.
Este nevoie de stimularea investiţiilor şi crearea de locuri de muncă, de creşterea productivităţii şi a flexibilităţii pe piaţa muncii, dar şi de reducerea poverii fiscale, în special în cazul firmelor - recomandă Isărescu, citat de Jurnalul Naţional.
"Nu trebuie nici să strângem cureaua ca în anii '80, dar nici să consumăm ca în timpul boom-ului de dinainte de criză" - mai atrage atenţia guvernatorul, potrivit Evenimentului Zilei.
Acelaşi ziar scrie despre apariţia unor construcţii ilegale în parcurile naţionale, care au statut de arii protejate, unde nu sunt permise investiţii imobiliare.
Ziarul a aflat că un grup de parlamentari PDL, la presiunea unor baroni locali, pregăteşte un amendament la legea privind ariile protejate, prin care să se pemită anumite cosntrucţii şi investiţii.
"În 2009, statul a cheltuit 10 miliarde de euro în mod „nelegal”- relevă un raport al Curţii de Conturi, citat de Gândul. Inspectorii Curţii au evidenţiat aproape 6.000 de cazuri de nerespectare a legilor privind cheltuirea banului public.
Câteva exemple de acţiuni care au adus prejudicii bugetului: pensii şi ajutoare sociale acordate nelegal, la Ministerul de Finanţe bonusurile şi sporurile se dau "pe ochi frumoşi", s-a exploatat uraniu fără licenţă, la Ministerul de externe, cinci persoane au încasat sporuri nelegale de un milion de euro în total şi tot la Externe s-au plătit bani grei pe locuinţe închiriate în străinătate, în timp ce existau spaţii neocupate la ambasade.
Curtea de Conturi a găsit multe ilegalităţi şi la Compania de Drumuri şi la CFR.
România Liberă prezintă culisele unei afaceri mai vechi, care a prejudiciat statul cu peste 8 milioane de euro.
Ziarul scrie despre decizia de ieri a DNA de a cerceta doi foşti miniştri, Dan Nica - PSD şi Varujan Vosganian - PNL, pentru abuz în serviciu în aşa-numit dosar "Poşta", în care care statul (respectiv Poşta Română) a renunţat la proprietatea unui imobil în beneficiul unei firme private.
Revenim la Gândul, unde citim despre "Averea lui Bercea Mondial: 8 palate ilegale şi 120 de dosare penale". Se întâmplă în România.
Acelaşi subiect pe prima pagină din Adevărul. Citez din ziar: "Procuror în serviciul lui Bercea Mondial. 119 dosare şi niciun proces. Este un bilanţ la care s-a ajuns cu aportul procurorilor care au instrumentat cazurile lui Bercea.
Avocaţii lui şi-au construit pledoaria bazându-se pe repetatete decizii de neîncepere a urmăririi penale primite de clientul lor din partea procurorilor olteni. Nu a fost niciodată condamnat, aşa că Bercea pozează acum în cetăţean-model în faţa instanţei."