Revista presei centrale, 24 aprilie
Articole din Jurnalul Naţional, România Liberă, Adevărul şi Evenimentul Zilei.
Articol de Mirela Ursachi, 24 Aprilie 2012, 07:29
Atmosfera în Parlament în contextul dezbaterii de vineri a moţiunii de cenzură, cum va rezolva Guvernul problema CAS-ului plătit de pensionarii cu venituri de peste 740 de lei şi cauzele pentru care România riscă să-i fie suspendate cinci programe de accesare a fondurilor europene - sunt câteva dintre subiectele ziarelor de astăzi, trecute în revistă de Mirela Ursachi.
"Începe numărătoarea inversă pentru Ungureanu" - comentează Jurnalul Naţional referitor la dezbaterea şi votul moţiunii de cenzură, ce va avea loc vineri.
Publicaţia trece în revistă discuţiile pe marginea stabilirii acestui termen, conţinutul moţiunii şi mai face un bilanţ al parlamentarilor PDL care au plecat din partid pentru a
activa în opoziţie.
De asemenea, sunt punctate şi obiectivele USL-ului în privinţa Guvernului, în cazul în care moţiunea va trece iar cabinetul Ungureanu va fi demis.
"Presiune maximă pe Guvern. Ce se întâmplă cu banii pensionarilor" - titrează România Liberă şi adaugă: "după ce Curtea Constituţională a decis pe 13 martie că Executivul a încasat în mod abuziv contribuţia la Asigurările Sociale de Sănătate de la peste 2 milioane de pensionari, cel puţin 100.000 dinte aceştia au luat cu asalt tribunalele pentru a-şi recupera banii."
Avalanşa de cereri depuse la instanţele de judecată, în acest sens, de către pensionari, a pus Guvernul într-o situaţie dificilă - comentează ziarul, care dezvăluie şi care sunt cele două curente de opinie din PDL pe subiectul restituirii banilor ce au fost încasaţi în plus.
Mâine, Curtea Constituţională va pronunţa o decizie şi în privinţa existenţei temeiului legal pentru acordarea retroactivă a sumelor reţinute ilegal din pensii.
Totodată, articolul notează punctul de vedere al Ministrului Muncii şi a şefei Casei de Pensii, în contrast cu opinia unui avocat, care apreciază că banii pot fi recuperaţi.
Sub titlul "Cod roşu pe fonduri europene" Adevărul scrie despre riscul ca României să-i fie suspendate cinci programe operaţionale de accesare a fondurilor comunitare.
Cotidianul menţionează despre ce programe este vorba şi ce ar trebui să facă autorităţile de la Bucureşti, până la sfârşitul lunii iunie, pentru remedierea situaţiei, şi implict, evitarea suspendării programelor în cauză.
În fine, Evenimentul Zilei dezvăluie: "Românii păcăliţi cu lapte praf" - o practică frecventă în ţară - potrivit şefului Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului.
Semnalul de alarmă a fost tras de ministrul Agriculturii, Stelian Fuia, care a afirmat că o mare parte din laptele din magazine este făcut din lapte praf.
Se pare că laptele lichid este îngroşat cu lapte praf în special iarna şi primăvara, când producţia scade.
În schimb, directorul Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare pentru Siguranţa Alimentelor este de altă părere, considerând că această practică nu există.
Detalii despre valoarea nutriţională a laptelui praf, precum şi reacţia unuia dintre cei mai mari procesatori de lapte din ţară - găsiţi în paginile publicaţiei.