Revista presei centrale, 23 martie
Articole din România Liberă, Adevărul, Jurnalul Naţional şi Evenimentul Zilei.
Articol de Mirela Ursachi, 23 Martie 2012, 07:50
Cazul plecării dinţară a deputatului Mihail Boldea, pe numele căruia magistraţii au emis mandat de arestare preventivă, reacţia FMI pe marginea reîntregirii salariilor şi rezultatul simulării examenului de Bacalaureat la Iaşi - sunt câteva dintre subiectele ziarelor de astăzi.
"Scandalul lui Boldea, sub ochii misiunii de control a Uniunii Europene" - titrează România Liberă.
În opinia publicaţiei, cazul deputatului Mihail Boldea poate afecta interesele României deoarece reprezintă un argument pentru ca membrii misiunii Europene, aflaţi la Bucureşti, să critice legea care protejează infracţiunile demnitarilor şi să dea notă proastă, blocând astfel, din nou, intrarea ţării noastre în Schengen.
Autorul articolului notează "care sunt găurile negre din legislaţie ce au permis plecarea lui Boldea" şi dă detalii despre cum putea fi ocolită imunitatea de către procurori.
Specialiştii în drept penal contactaţi de România Liberă spun că golul legislativ poate fi acoperit prin reţinerea parlamentarului suspectat până la obţinerea avizelor de arestare.
De asemenea, ziarul scrie despre metodele folosite de fugari pentru a nu fi prinşi de INTERPOL, dezvăluite sub protecţia anonimatului de trei ofiţeri cu funcţii de conducere în cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române.
Acelaşi subiect îl regăsim şi în Adevărul, care comentează că şeful DIICOT, Codruţ Olaru, a căutat ieri argumente pentru a justifica greşelile tactice ale procurorilor gălăţeni, care l-au scăpat peste graniţă pe deputatul Mihail Boldea.
Publicaţia prezintă şi un interviu cu liderul organizaţiei judeţene a PDL Galaţi, Mircea Toader, care vorbeşte despre responsabilitatea sa de a-l fi promovat în partid pe Mihail Boldea.
"Salariile ar putea creşte cu 5 la sută" - anunţă Jurnalul Naţional şi adaugă: "FMI avertizează Guvernul că nu are bani suficienţi pentru reîntregirea salariilor".
Cotidianul îl citează pe şeful misiunii fondului pentru România, Jeffrey Franks, care a declarat pentru "The Money Channel" că nu este suficient ca statul să aibă resurse, ci este important ca suma alocată prin buget pentru salarii să nu fie depăşită.
În context, purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, a precizat că punctul de vedere al oficialului european, potrivit căruia în acest moment o creştere a veniturilor bugetarilor poate fi făcută doar cu 4-5 procente, coincide, în esenţă, cu opinia democrat-liberalilor.
Publicaţia menţionează, totodată, părerile preşedintelui Traian Băsescu dar şi a ministrului Muncii pe această temă.
În fine, sub titlul "Zero barat: simularea Bacului anunţă un dezastru cu repetiţie", Evenimentul Zilei atrage atenţia că la Iaşi doar 27 la sută dintre elevii care au participat la simularea examenului au luat note de promovare.
Amănunte despre cauzele situaţiei, măsurile propuse de profesori, dar şi reacţia elevilor - găsiţi în cuprinsul articolului.