Revista presei centrale 22 martie
Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Puterea, Gândul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Martie 2011, 08:24
"România nu are capacitatea de a depăşi criza economico-socială în care se află fiindcă puterea nu a înţeles natura ei" - scrie Adevărul, "Românii - săracii Europei" - titrează Jurnalul Naţional, "Guvernul actual: erodat şi blocat" - titrează şi cotidianul Puterea.
Toate aceste articole pornesc de la concluziile Raportului "România: Răspunsuri la criză“, lansat, luni, de Institutul de Cercetare a Calităţii Vieţii şi Institutul Naţional de Cercetări Economice ale Academiei Române.
Raportul susţine că nicio măsură luată până acum nu duce la ieşirea României din criză, iar cea mai mare greşeală este operarea unor tăieri drastice pentru reducerea deficitului.
Documentul constată că, în România, criza este una dintre cele mai profunde din Europa, că se extind zonele de sărăcie extremă şi avertizează că societatea este divizată şi manifestă solidaritate socială scăzută şi neîncredere în instituţii.
Subiectul Adrian Severin, europarlamentarul român care a fost acuzat de corupţie de ziariştii unei publicaţii britanice, nu lipseşte din niciun ziar de astăzi.
"Severin şi-a dat pedeapsa minină" - titrează Adevărul, care a trimis o scrisoare deschisă Parlamentului European, în care arată că opinia publică din România a fost profund dezamăgită de prezenţa lui Severin pe lista celor trei parlamentari acuzaţi că ar fi acceptat plăţi secrete pentru modificarea unor legi ale Uniunii Europene şi cere demisia acestui din forul european.
"Anchetat de Parlamentul european şi suspendat de PSD" - scrie Jurnalul Naţional, iar Gândul arată cum, citez: "cazul Severin aruncă în aer Parlamentul European - consultanţă şi trafic de influenţă pe axa Bucureşti - Bruxelles.
Severin continuă să susţină că n-a făcut nimic ilegal, anunţă că nu va demisiona din Parlamentul European, dar s-a autosuspendat din PSD. Politicienii străini, chiar de aceeaşi coloratură, se distanţează de gestul său, iar adversarii politici îi cer demisia." "Adrian Severin, aşteptat cu demisia la Bruxelles" - titrează şi Evenimentul Zilei.
"Repatrierea românilor din Japonia - o "ciupeală" pe spinarea nenorocirii" - titrează Jurnalul Naţional, care arată că "Treizeci de români au fost repatriaţi duminică seara cu un avion Tarom, pus la dispoziţie de Ministerul Afacerilor Externe.
Cei repatriaţi spun că în Japonia au rămas mulţi conaţionali care ar vrea să se întoarcă acasă, însă nu-şi permit costul transportului, deoarece Ministerul de externe le-a cerut să-şi plătească jumătate de bilet, adică 1.000 de euro pentru adulţi şi 500 de euro pentru copii. Prin urmare, avionul ce a adus cetăţenii români de la Tokio a fost pe jumătate gol".
"Henri Coandă, cartierul fantomă al ANL" - este titlul sub care România Liberă scrie despre faptul că doar 20 de familii locuiesc acum în ceea ce trebuia să fie unul dintre cele mai mari cartiere de vile din Capitală.
Peste 1.100 de vile ar fi trebuit finalizate în urmă cu şase ani, însă astăzi ansamblul rezidenţial arată de parcă ar fi fost lovit de tsunami, fără drumuri şi utilităţi şi cu majoritatea caselor neterminate.
Adevărul publică astăzi un amplu interviu cu fostul preşedinte al Republicii Modova, Mircea Snegur, cu ocazia împlinirii a 20 de ani de la ruperea Republicii Moldova de Uniunea Sovietică şi declararea independenţei, în martie 1991.
"Putem să devenim ce ne-am propus acum 20 de ani" - spune Snegur, care mărturiseşte că situaţia actuală a basarabenilor este mult sub ceea ce şi-au propus atunci artizanii independenţei.