Revista presei centrale, 22 mai
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Mirela Ursachi, 22 Mai 2012, 07:17
"Ponta cheamă 322 împotriva lui Băsescu" - scrie Evenimentul Zilei referitor la demersul primului-ministru Victor Ponta care va solicita Parlamentului să decidă dacă la Consiliul European din 28 iunie România va fi reprezentată de premier sau de şeful statului.
Totodată, publicaţia mai comentează pe marginea alegerii Legislativului ca mediator în loc de Curtea Constituţională.
România Liberă analizează "De ce pierdem 100 de milioane de euro din fonduri europene" şi precizează că în câteva zile vom afla dacă forul comunitar suspendă plăţile pentru programul destinat pieţei muncii.
Bugetele imense pentru proiecte cu rezultate infime şi lipsa unei evaluări riguroase au fost identificate de autorul articolului, cu ajutorul experţilor Institutului pentru Politici Publice, drept cauze care ar putea să ducă la o astfel de decizie din partea autorităţilor europene.
Acelaşi subiect şi în Adevărul, care menţionează că prim-ministrul Victor Ponta ar putea cere, în premieră, reacreditarea Autorităţii de Management a programului în cauză, dacă raportul Comisiei Europene constată probleme grave pe resurse umane.
Şeful Executivului a explicat că, în acest caz, s-ar rata 1,2 miliarde de euro, bani pentru anul în curs şi pentru 2013, însă ar exista siguranţa că în 2014 am avea o Autoritate competentă.
Ziarul mai expune neregulile semnalate şi la alte programe finanţate din fonduri comunitare şi adaugă că România are de rezolvat mai multe probleme sistemice, în special pe partea de achiziţii publice şi controlul acestora.
Executivul Uniunii Europene aşteaptă ca, cel mai târziu până la sfârşitul lunii iunie 2012, angajamentele luate de autorităţile române să fie îndeplinite.
În fine, Jurnalul Naţional prezintă "pensia, între sistem piramidal şi cont personal".
Cotidianul dezvăluie opinia ministrului Muncii, Mariana Câmpeanu, care susţine că sistemul public de pensii trebuie transformat într-un sistem de acumulare în conturi personale, iar banii strânşi să fie utilizaţi ca fond de dezvoltare a statului, nu pentru acoperirea aşa-ziselor "găuri negre".
Se pare că, pe termen lung, actualul sistem este nesustenabil din cauza scăderii numărului de angajaţi, comparativ cu cel al pensionarilor, motiv pentru care autorităţile au luat măsura de a vira o parte a contribuţiilor la asigurările sociale către un fond de pensii administrat privat - adaugă publicaţia.
Puteţi citi revista presei pe site-urile noastre politicaromaneasca.ro şi romania-actualitati.ro.