Revista presei centrale, 22 iunie
Articole din Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, România Liberă, Bursa şi Ziarul Financiar.
22 Iunie 2012, 07:25
Condamnarea şi tentativa de sinucidere a fostului premier, pe larg în Adevărul, care scrie pe prima pagină "Năstase şi-a ratat şi viaţa şi moartea". "Demagogie şi circ la căpătâiul lui Năstase", mai scriu ziariştii.
Prin rezerva sa s-au perindat, pe rând, mai-marii PSD, care au vorbit la ieşire despre "marea umilinţă" şi "gestul său din prea multă demnitate", iar premierul Ponta "a profitat de situaţie pentru a-l ataca pe Băsescu", consideră Adevărul. În acest timp, afară, Şoseaua Floreasca era blocată de carele de reportaje, de un grup de revoluţionari şi altul de simpatizanţi PSD.
Din cauza harababurii, spitalul a fost scos temporar din circuitul de primiri urgenţe. Tot de aici citim aflăm că "Năstase poate fi salvat de colegii săi, parlamentari". Ei pot acorda graţieri colective, trebuie doar identificată o categorie de condamnaţi care să îl includă.
"Cronica tragediei din Zambaccian" o găsim şi în Jurnalul Naţional, unde citim că, în motivarea sentinţei, judecătorii recunosc că în "Trofeul Calităţii" nu există probe care să-l incrimineze direct pe Adrian Năstase. Jurnalul Naţional extrage din opinia separată cuprinsă în motivare faptul că nu sunt îndeplinite elementele constitutive ale infracţiunii şi că fapta nu există. Lui Adrian Năstase îi dedică Jurnalul Naţional şi rubrica "Astăzi e ziua ta..." Aici găsim un interviu dat ziariştilor cu doar câteva ore înainte de tentativa de suicid.
Despre o altă sentinţă, în Evenimentul Zilei citim: "S-a deschis robinetul la condamnări: Vîntu - un an cu executare". El a fost condamnat ieri în dosarul în care a fost acuzat că l-a şantajat pe Sebsatian Ghiţă. Celălalt inculpat, Ilie Cezar, a primit şi el cinci luni.
"Liber la amenzi pentru românii fără asigurare obligatorie a locuinţei" atenţionează România Liberă. Perioada de graţie prilejuită de campania electorală a luat sfârşit şi edilii nu mai au de ce să amâne aplicarea amenzilor. O falsă economie de 20 de euro aduce o amendă cât se poate de reală de peste 100 de euro. Costul ar putea fi şi mai mare pentru că, potrivit legii, statul nu mai dă niciu ban celor afectaţi de inundaţii.
Despre insolvenţa Hidroelectrica citim în Bursa: "Greu este doar până porneşti bolovanul la vale, după aceea merge singur", spun bancherii, îngrijoraţi că ar putea urma şi alte companii de stat. Hidroelectrica - "perla coroanei" - le datorează circa jumătate de miliard de euro.
Ce-şi mai spun bancherii între ei, aflăm din Ziarul Financiar: "Obişnuiţi-vă să trăiţi cu criza şi reorganizaţi businessul". Riscurile de creditare pot fi controlate chiar dacă recesiunea se prelungeşte. Şi, din păcate, 2013 nu va fi anul revenirii.
Tot în Ziarul Financiar citim că Dacia mai opreşte două zile producţia la sfârşitul lunii, din cauza unor probleme de aprovizionare. Uzina va aduna astfel şase zile lucrătoare în care nu va produce maşini, timp în care pierde 100 de milioane de euro. Muncitorii pierd şi ei în medie 118 lei la salariu din cauza şomajului tehnic.