Revista presei centrale, 22 iulie
Articole din România Liberă, Adevărul, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 22 Iulie 2011, 07:32
"China Town - Fiscul trece, obiceiurile proaste rămân".
La două zile după ce reporterii României Libere au demonstrat că vânzătorii din Chinatown fac evaziune fiscală, chiar în prezenţa primului ministru, Garda Financiară a declanşat un control care s-a soldat cu amenzi în valoare de zeci de mii de lei.
Cele mai multe dintre probleme se referă la inexistenţa actelor de provenienţă a mărfii.
La câteva ore după plecarea inspectorilor Gărzii Financiare, situaţia era nemodificată: standurile nu aveau case de marcat, preţurile nu erau afişate la nici un produs, amenajarea era inexistentă.
"Fabricant de revoluţionari" - este titlul cu care Adevărul îşi deschide ediţia de astăzi şi aduce în atenţia cititorilor săi cazul secretarului de stat pentru problemele revoluţionarilor, George Costin, care ar fi falsificat un document prin care a produs peste 2.300 de falşi revoluţionari cu cerificate.
Ziarul cere demisia acestui membru al guvernului şi publică documentul, în baza căruia susţine că, citez, "secretarul de stat ar fi comis această escrocherie".
În acelaşi articol, sunt dezvăluiri legate de trecutul lui George Costin, privind modul în care şi-a obţinut dilpoma universitară la o facultate din Alexandria, sau prienteniile lui cu persoane suspecte sau privin faptul că numeroşi membri ai familiei sale, inclusiv soţia şi fratele, au certificat de revoluţionar.
Tot în Adevărul - un interviu interesant cu ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, după publicarea, în urmă cu două zile, a raportului Comisiei Europene privind justiţia din România.
El atrage atenţia că judecătorilor le revine acum responsabilitatea pentru ca măcar, la anul, să fie ridicată monitorizarea Comisiei Europene.
"Am subliniat în nenumărate rânduri cât de important este ca judecătorii să aplice mai riguros procedurile şi să refuze aceste amânări, care merg pe motive superficiale. Cred că, mai ales în cazurile de mare corupţie, magistraţii trebuie să judece cu un ochi la lege şi cu celălalt pe ceas, pentru că trebuie evitată intervenţia prescripţiei!" - spune Cătălin Predoiu.
"Muncitorii români se trezesc din visul spaniol." - titrează Evenimentul Zilei.
Spaniolii pregătesc interdicţii pentru românii care ar dori să muncească la ei.
Dacă măsura va fi adoptată, ea nu îi va viza pe cei care sunt deja stabiliţi şi lucrează acolo.
Aceştia spun că au copii la şcoală, credite ipotecare, sunt legaţi de Spania şi rămân.
Aşteaptă să treacă criza economică.
Ei spun că, oricum, numărul românilor care doresc să lucreze în peninsula iberică este într-o scădere considerabilă, de când a venit criza.
Potrivit Institutului Naţional de Statistică din Spania, acolo sunt aproape 865.000 de români cu acte în regulă.
Neoficial, cu ilegali cu tot, ar fi undeva peste un milion.
Românii au început, însă, să se reorieteze: cei care vor să lucreze în străinătate schimbă locurile de muncă din Spania cu cele din nordul Europei.
"Mai ales în construcţii, echipe întregi de muncitori au trecut din Spania, în Norvegia, Danemarca sau Suedia. E clară noua tendiţă. Salariile sunt mai mari, iar permisul de muncă se obţine foarte uşor, e aproape o formalitate" - spune reprezentantul unei firme de recrutare a forţei de muncă pentru străinătate.
"Partidul lui Lazslo Tokes a falsificat listele de adeziune" - titrează Jurnalul Naţional pe prima pagină.
Jurnaliştii, care au intrat în posesia unor copii ale listelor cu care Partidul Popular Maghiar din Transilvania s-a prezentat la Tribunal pentru înregistrare, au constat că, la o primă vedere, semnăturile diferă între ele, însă, observate mai atent, se poate constata limpede, chiar şi de către o persoană fără expertiză grafologică, că grupuri mari de semnături aparţin aceleiaşi persoane, având aceeaşi grafie.
Argumentele le găsiţi în Jurnalul Naţional.