Revista presei centrale, 21 octombrie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional şi România Liberă.
Articol de Mirela Ursachi, 21 Octombrie 2011, 07:35
Moartea colonelului libian Muammar Gaddafi este reflectată de majoritatea ziarelor de astăzi.
Sub titlul "Moarte de tiran", Adevărul dă amănunte din ultimele clipe de viaţă ale celui mai longeviv dictator al Africii şi face o sinteză a reacţiilor oficialităţilor internaţionale după aflarea veştii.
Totodată, articolul conţine un istoric al "dictatorilor pe care puterea absolută i-a adus la moarte".
La capitolul reacţii, publicaţia prezintă în exclusivitate un interviu acordat de fostul ministru de Externe al României, Ştefan Andrei, care ocupa această funcţie în perioada de dinainte de 1989. Fostul demnitar nu crede că sfârşitul lui Gaddafi este întâmplător şi apreciază că, cităm: "moartea liderului libian miroase a petrol".
Evenimentul Zilei notează opinia analiştilor, potrivit cărora, "eliminarea de pe scena politică a fostului dictator de la Tripoli va da, cel mai probabil, un imbold revoltelor populare din lumea arabă".
Tot Evenimentul Zilei scrie despre "prima confruntare Huidu - procurori" şi se întreabă retoric "Depăşire sau derapaj", cu referire la ipotezele cercetate de autorităţi în cazul accidentului în care a fost implicat realizatorul TV, Şerban Huidu.
Ziarul mai dezvăluie cum va decurge audierea de astăzi a lui Şerban Huidu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Braşov, protocol explicat de către decanul Baroului Iaşi.
"Cum poţi salva 2.363 de vieţi pe an" a aflat România Liberă şi citează din statistici - "construcţia de autostrăzi şi drumuri de centură poate salva vieţi omeneşti".
Cotidianul exemplifică afirmaţiile cu date concrete despre scăderea numărului de accidente după darea în folosinţă a şoselelor de centură ale Sibiului şi Piteştiului.
Încheiem cu Jurnalul Naţional, în care se regăseşte interviul acordat de şeful Direcţiei Rutiere, Lucian Diniţă.
El este mulţumit că, în privinţa siguranţei rutiere, România a urcat 9 locuri la ultimul raport al Comisiei Europene, dar a adăugat la capitolul nemulţumiri - "cadrul legislativ adaptat la stilul românesc".