Revista presei centrale, 21 februarie
Articole din Evenimentul Zilei, Gândul, România Liberă, Adevărul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Costi Dumăscu, 21 Februarie 2011, 08:32
Tensiunile care însoţesc dezbaterile pe Codul Muncii dintre Guvern, patronate şi sindicate sunt analizate în ziarele începutului de săptămână.
"Frăţia patronate - sindicate" - se intitulează analiza pe două pagini pe care o publică astăzi ADEVĂRUL. În mod normal, la negocieri precum cele purtate pe Codul Muncii, Guvernul ar trebui să echilibreze poziţiile de dreapta, exprimate de patronate, cu cele de stânga, revendicate de sindicate. La noi, însă - comentează ziarul - angajatorii s-au deplasat de la dreapta la stânga şi resping proiectul Guvernului.
Dar de ce acceptă organizaţiile patronale prevederi în defavoarea firmelor care şi-aşa se plâng de dictatura salariaţilor pe care nu-i pot da afară, oricât de incompetenţi ar fi? Pentru că - încearcă ADEVĂRUL un răspuns - liderii de la nivel central ai sindicatelor şi patronatelor au un interes comun: ei nu vor să se modifice nici legea sindicatelor, nici legea patronatelor, fapt care le-ar putea reduce din prerogative, deci din putere, deci din influenţă.
ROMÂNIA LIBERĂ a calculat că în 50 de ani s-ar fi putut naşte încă 22 de milioane de români : acesta este numărul avorturilor care s-au făcut între 1958 şi 2008, mai mare decât populaţia actuală a ţării. Statistica arată cât de dezastroase au fost politicile demografice ale României în perioade diferite ale istoriei sale recente. Preşedintele unei asociaţii care îşi propune o schimbare asupra atitudinii autorităţilor în privinţa susţinerii familiilor cu copii a mers cu această statistică la Parlament, a arătat-o politicienilor . Şi s-a luat vreo măsură? - întreabă ROMÂNIA LIBERĂ . "Nimic. Se discută, se fac comisii".
JURNALUL NAŢIONAL îşi continuă seria articolelor despre situaţia transporturilor de la noi, astăzi episodul "CFR, gaura neagră din punga românilor". Una dintre cauzele datoriilor uriaşe de la căile ferate o reprezintă energia electrică. Mai precis - zice JURNALUL NAŢIONAL - CFR achiziţionează energie la preţ de lux. Istoria e teribil de complicată, ţine de statutul companiilor CFR Călători şi CFR Marfă, prin care cele două nu-şi pot alege furnizorul, de aceea cumpără scump, apoi ministerul le plăteşte datoriile şi, deci, pierde statul.
GÂNDUL revine astăzi la scandalul din vămi: ziarul a pus cap la cap datele oficiale şi, din câteva calcule, a rezultat că pentru fiecare ţigară de contrabandă confiscată, alte 50 au scăpat de controlul din vămi şi au ajuns pe piaţă. Statul pierde un miliard de euro pe an din cauza contrabandei cu ţigări.
Încheiem cu EVENIMENTUL ZILEI care avertizează, a câta oară, că de-a lungul litoralului românesc zeci de mii de oameni riscă să rămână fără locuinţe din cauza surpării falezelor. Se întîmplă la Constanţa, Eforie, Tuzla, Olimp şi în alte localităţi. În loc de măsuri de consolidare, administraţiile locale au pus panouri, să ştie turiştii că dacă se plimbă pe-acolo riscă să ajungă în mare cu tot cu mal. Sau chiar avizează construcţii pe terenurile cu risc de prăbuşire - aşa cum prezintă EVENIMENTUL ZILEI un caz, sub titlul "Investitorii consolidează faleza......cu blocuri".