Revista presei centrale, 21 aprilie
Articole din România Liberă, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Adevărul, Puterea şi Azi.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 21 Aprilie 2011, 07:25
România Liberă anunţă, pe prima pagină, un fapt pe care îl califică drept scandalos, citez: "Nu au terminat autostrada, dar au luat banii".
Ziarul a descoperit că cele trei companii, ale căror contracte pentru construcţia autostrăzii Moara Vlăsiei-Ploieşti au fost reziliate de Ministerul Transporturilor, au încasat deja 95% din valoarea iniţială a proiectului, în condiţiile în care stadiul fizic al lucrărilor este doar de 53%, potrivit datelor oficiale furnizate de Compania Naţională de Autostrăzi.
După ce au făcut o vizită pe şantiere, jurnaliştii de la România Liberă întreabă retoric: "De ce încă mai lucrează Umbrărescu la autostrada spre Ploieşti, dacă are contractul reziliat?"
"Ioan Botiş, cronica unei demisii întârziate" - titrează Evenimentul Zilei.
După o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu, ministrul Muncii nu a mai aşteptat ca Agenţia Naţională de Integritate să-i lămurească conflictul de interese, aşa cum anunţase cu o zi în urmă, şi a renunţat la mandat.
"Botiş s-a lăsat de Muncă, se pregăteşte Boghicevici" - scrie şi Adevărul, care susţine că prima pe lista de posibili viitori miniştri ai Muncii este Claudia Boghicevici, vicepreşedinta Comisiei de Muncă din Camera Deputaţilor, susţinută puternic de vicepreşedintele PDL Gheorghe Falcă, primarul Aradului.
"Necolaiciuc, hotărât să-şi apere pielea" - titrează Jurnalul Naţional, care aminteşte faptele pentru care fostul director al CFR este acum judecat, şi anume un prejudiciu total de peste 50 de milioane de euro creat instituţiei, prin abuz în serviciu contra intereselor publice.
Acelaşi ziar informează că Ambasada americană la Bucureşti a dat ieri un comunicat privind cazul Nicolaiciuc, în care arată, citez:
"Statele Unite speră că, odată ajuns în România, va urma un parcurs procesual corespunzător în acest caz, trimiţând astfel un semnal puternic celor angajaţi în activităţi similare, şi anume că nu va fi tolerată corupţia, indiferent de nivelul acesteia, şi că cei părtaşi la astfel de practici vor fi vizaţi de acuzaţii penale".
România Liberă încearcă să întrevadă ce-l aşteaptă de acum încolo pe "Ţarul CFR".
Adus ieri în România, la doi ani după ce a fost arestat în Statele Unite, fostul director general al CFR, acuzat de devalizarea instituţiei, a început în instanţă lupta pentru eliberarea din arest. În această fază procesuală magistraţii nu fac altceva decât să îl audieze, pe scurt, în legătură cu acuzaţiile care i se aduc.
Ulterior, Mihai Necolaiciuc va ajunge în arestul Direcţiei de Cercetări Penale, chiar dacă avocaţii pot contesta arestarea, iar procesele de corupţie îşi urmează cursul.
"Pe cine trage după el „Ţarul“ de la CFR" - este titlul din Adevărul.
Ziarul aşteaptă să vadă dacă Nicolaiciuc va face dezvăluiri despre anumiţi oameni de afaceri sau politicieni implicaţi în diferite contracte, pentru care CFR-ul a plătit sume de zeci de ori mai mari decât cele de pe piaţă.
În ziarul Puterea găsiţi întreg filmul urmăririi internaţionale a lui Mihai Nicoaliciuc, care a dus o viaţă de lux la Miami, în Statele Unite.
Altă arestarea spectaculoasă, ieri, cea a lui Sorin Ovidiu Vântu.
" Acuzaţia de şantaj i-a pus din cătuşe lui Vântu" - titrează Evenimentul Zilei.
Arestarea vine după plăngerea pe care a făcut-o contra lui SOV actualul manager al Realitatea TV, Sebastian Ghiţă, care susţine că a fost ameninţat cu moartea şi şantajat.
Coincidenţă sau nu, Nicolae Popa, omul care i-a "adus" lui Vîntu un mandat de arestare şi în septembrie anul trecut, este aşteptat şi el în ţară în orice moment.
Adevărul scrie că SOV l-a ameninţat pe Ghiţă, citez: "că îl gazează, îi omoară familia şi-l îngroapă în dealurile Moldovei."
"Ştabii Sucevei se bat pentru pădurea comunei Gemenea" - titrează Jurnalul Naţional. Prefectura Suceava încearcă să pună mâna pe aproximativ 600 de hectare de pădure, care se află acum în proprietatea locuitorilor comunei, reuniţi în asociaţia Obştea Gemenea.
Prefectul susţine că revendicarea şi retrocedarea acestei păduri s-a făcut ilegal.
Culmea este că retrocedarea s-a făcut cu ajutorul prefectului, care era atunci doar silvicultor în Inspectoratul Teritorial Silvic.
Cotidianul Azi ne familiarizează cu un proiect de lege pe care îl propune preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, Iulian Iancu, pentru a tempera creşterea nejustificată a preţului la benzină şi motorină din ultima perioadă, şi anume: majorarea impozitului pe profit cu până la 80 de la sută, în cazul în care companiile petroliere vor depăşi un anumit nivel strabilit de autorităţi pentru preţul carburanţilor.
Deputatul PSD spune că o măsură similară de impozitare a fost adoptată recent în Marea Britanie.
Adevărul publică astăzi, în exclusivitate, un interviu cu Alteţa Sa Regală, Principesa Margareta a României, care declară că Regele Mihai este pregătit să revină pe tron.
Un interviu foarte interesant, în care principesa vorbeşte despre anii pe care familia regală i-a petrecut în exil, despre şocul din decembrie 1989 şi despre viitorul monarhiei în România.