Revista presei centrale, 20 iunie
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, Jurnalul Naţional, Ziarul Financiar şi Adevărul.
20 Iunie 2012, 07:22
"Marţea neagră pentru USL" scrie Evenimentul Zilei şi ne enumeră "cele trei ceasuri rele". Primul este scandalul de plagiat, care a explodat în presa românească şi în cea internaţională. Al doilea: ministrul culturii declarat incompatibil. Şi ultimul, spune că Evenimentul că ar fi nominalizarea la Educaţie a Ecaterinei Andronescu - cel mai controversat ministru care a condus sistemul educaţional din România. Procesul de incompatibilitate al acesteia cu ANI încă nu s-a încheiat.
Despre primul ceas rău, România Liberă scrie că "Premierul a încercat să demonteze acuzaţiile de plagiat folosind argumente false. Patru profesori de drept consultaţi de ziar ar desfiinţa apărarea lui Victor Ponta". Ei spun că în lucrarea de doctorat premierul ar fi copiat fără a se obosi să schimbe măcar mărcile stilistice ale autorilor. Ziariştii mai scriu că, în încercarea de a se apăra, Victor Ponta a lansat inexactităţi pentru aruncarea subiectului în derizoriu. Care sunt acestea, citiţi în România Liberă.
În schimb, Jurnalul Naţional scrie despre un "Complot al plagiatului". Acuzaţiile aduse premierului Ponta ar fi fost lansate printr-o filieră în care apar TVR şi oameni din PDL, apropiaţi preşedintelui Băsescu. Jurnalul atarge atenţia că publicaţia americană Nature, care a scris prima despre plagiat, nu publică şi probele aferente, ci doar trei declaraţii ale unor specialişti din ţară. Printre ei şi "mâna dreaptă a lui Valeriu Stoica".
"Hidroelectrica: incompetenţa conducerii devine sabotaj al economiei naţionale", citim în Ziarul Financiar. "Trei oameni au decis că cea mai mare companie de stat trebuie să intre în insolvenţă, dar consecinţele le va suporta o ţară întreagă". Situaţia actuală este rezultatul a zece ani de administrare ineficientă, de numiri politice în funcţii-cheie din conducerea companiei, de contracte păguboase de pe urma cărora "băieţii deştepţi" s-au îmbogăţit, iar Hidroelectrica a pierdut circa 1,5 miliarde de euro. Adevărata miză a insolvenţei ar putea fi rezilierea acestor contracte, crede Ziarul Financiar.
Din Evenimentul Zilei aflăm că "Petrom promite investiţii contra redevenţe mici". Guvernul dă semne că va ceda la lobby-ul OMV, care spune că va lăsa în România un miliard de euro pe an "dacă există un mediu favorabil". Un plan ambiţios, condiţionat de "cooperarea" statului. Anul trecut, Petrom a avut un profit record, de 900 de milioane de euro, mai mult decât suma încasată de stat la privatizarea din 2004. Redevenţa este minusculă: patru dolari pe baril.
În Adevărul citim: "Traian Băsescu, încercuit de USL". Din iniţiativa USL, Curtea Constituţională nu va mai judeca hotărârile Parlamentului care ar putea viza reprezentarea României la Bruxelles sau suspendarea preşedintelui. Camera Deputaţilor a adoptat ieri proiectul, rămâne să fie înaintat Senatului, în calitate de cameră decizională. Nu este pentru prima dată când legea Curţii Constituţionale este modificată din motive politice, scrie Adevărul.
Şi tot aici citim despre un "Centru SF pentru pastila perfectă". La Iaşi, 25 de oameni de ştiinţă lucrează cu aparatură de 4 milioane de euro pentru a descoperi şi crea medicamente personalizate.