Revista presei centrale, 20 iulie
Articole din Ziarul Financiar, România Liberă, Adevărul, Evenimentul Zilei şi Jurnalul Naţional.
20 Iulie 2012, 07:15
"Schimbare de macaz în politica BNR? Cursul valutar sus, dobânzile la lei jos?", se întreabă Ziarul Financiar. Această combinaţie se prelungeşte de mai multe zile.
Oare s-a hotărât Banca Naţională să asculte indicaţiile recente de la FMI de a lăsa cursul mai liber. Sau altele sunt cauzele? În ziar citim opiniile mai multor specialişti privind evoluţia cursului.
România Liberă ne spune că "Legea creditelor s-ar putea modifica după ultimele decizii ale justiţiei". În urma proceselor deschise de mai mulţi clienţi împotriva băncilor de la care au luat credite, judecătorii au dispus eliminarea clauzelor privitoare la unele comisioane şi a celor care permiteau ca dobânda fixă să devină variabilă. În mod normal, s-ar impune modificarea legii pentru evitarea unei avalanşe de procese, apreciază România Liberă.
"Regulile pentru referendum, din nou sub semnul întrebării", citim tot în România Liberă.
Nemulţumiţi de prelungirea programului de vot, democrat-liberalii apelează din nou la arbitrajul CCR. Judecătorii se vor pronunţa cu doar cinci zile înaintea scrutinului şi un verdict favorabil PDL ar bulversa iarăşi situaţia.
Adevărul vede PDL-ul într-o "dilemă: boicot sau NU la vot". Oficial, liderii din partid nu contrazic opţiunea lui Traian Băsescu de a chema românii la vot. Neoficial au transmis în teritoriu un mesaj de boicotare a referendumului, spune ziarul.
Tentaţia este mare, pentru că, potrivit calculelor, dacă electoratul democrat-liberal nu s-ar prezenta, s-ar înregistra o participare de circa 45 la sută.
Evenimentul Zilei scrie că "Neprezentarea la urne ar fi o formă de protest faţă de abuzurile USL". Ziariştii au constatat că în ultima săptămână a apărut pe bloguri şi pe Facebook un curent favorabil boicotării. Evenimentul consideră că mobilizarea la urne este problema Uniunii Social-Liberale, care se vede în situaţia paradoxală de a-i convinge pe susţinătorii lui Traian Băsescu să voteze.
Pe prima pagină Jurnalul Naţional reaminteşte ce spunea în 2007 preşedintele suspendat: "Introducerea artificială a unui prag de 50 la sută plus unu din electorat pentru validarea unui referendum arată discriminarea pe care politicienii o practică atunci când cetăţenii români sunt chemaţi la vot împotriva interesului lor, dar în interesul românilor".
Tot în Jurnalul Naţional citim: "Linie telefonică ilegală pentru Traian Băsescu".
Senatorii din Comisia de apărare spun că preşedintele suspendat nu poate beneficia de o linie telefonică specială la sediul de campanie din strada Comăniţa. Şeful Serviciului de Telecomunicaţii Speciale susţine că a respectat procedurile, dar nu le poate prezenta pentru că sunt clasificate.
"Ce se ascunde în spatele înscrierilor din scurt la facultate"?Evenimentul Zilei spune că "Disperarea instituţiilor de învăţământ superior de a-şi ocupa toate locurile", care altfel riscau să rămână cu locuri libere din cauza tinerilor care se înscriu preventiv la mai multe facultăţi.
Rezultatul a fost că nehotărâţii sau cei care nu au reuşit să ajungă repede cu dosarele la înscriere nu au avut nicio şansă.