Revista presei centrale, 20 august
Articole din România Liberă, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei şi Adevărul.
Articol de Mirela Ursachi, 20 August 2012, 07:33
Ultimele declaraţii pe marginea listelor actualizate, în contextul în care mâine CCR ar urma să ia o decizie privind referendumul şi situaţia vaccinurilor de producţie internă - sunt câteva dintre subiectele ziarelor de astăzi.
"Cum vrea USL să răstoarne situaţia de la Curtea Constituţională" - titrează România Liberă şi comentează: "deşi CCR a cerut Guvernului să-i comunice numărul de cetăţeni de pe listele electorale în baza cărora s-a organizat referendumul de demitere a şefului statului, ministerul administraţiei şi internelor a pregătit, ilegal, alte liste actualizate, în ultimele două săptămâni, prin minirecensământ.
Publicaţia menţionează că prin acest proces ar fi fost şterse de pe liste milioane de persoane cu drept de vot, cu scopul de a reduce numărul de alegători, astfel încât referendumul să fie validat, şi notează că PDL va depune plângere penală.
Şi Jurnalul Naţional scrie despre acest subiect şi expune declaraţiile oficialilor din ministerul de interne care anunţă că s-a intrat în ultima etapă - de centralizare a datelor necesare pentru actualizarea listelor electorale.
Ministrul delegat al administraţiei, Radu Stroe, a afirmat că rezultatele acestor demersuri sunt de natură să răstoarne situaţia la Curtea Constituţională - arată autorul articolului, care dă detalii şi despre spusele ministrului de interne, Mircea Duşa, potrivit căruia, astăzi, după centralizarea informaţiilor privind listele electorale permenente, urmează să fie redactate documentele ce vor ajunge la CCR.
Schimbăm aria de interes cu Evenimentul Zilei, care estimează că judecătoarea Mona Pivniceru, nominalizată de PNL la Justiţie, are "Şanse mici să devină ministru".
Cotidianul amintit argumentează astfel: "unii consideră că un magistrat nu poate fi ministru, aceasta fiind o funcţie eminamente politică, ori atât Constituţia, cât şi legile magistraţilor interzic acest lucru", însă există şi voci care apreciază că, "după modelul secretarilor de stat, n-ar fi o problemă să avem ministru cu robă".
"Vaccinul românesc, în moarte clinică" - susţine Adevărul şi analizează cauzele care au dus la situaţia în care Institutul Cantacuzino din Bucureşti nu mai poate produce seruri pentru imunizarea antigripală.
Printre acestea sunt enumerate problemele legate de echipamentele de fabricaţie sau de organizarea fluxurilor.
Ziarul precizează că România este nevoită să stea acum la mâna producătorilor străini, iar costurile importurilor sunt triple faţă cele ale Institutului Cantacuzino.
În plus, subliniază Adevărul, pe lângă lipsa vaccinului antigripal de producţie autohtonă, lipsesc şi dozele pentru copiii de 4 luni şi de 1 an.