Revista presei centrale, 2 martie
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Adevărul.
02 Martie 2012, 07:38
"Ne-am câştigat dreptul de a spune NU în Europa", scrie Evenimentul Zilei.
România a făcut presiuni la Bruxelles şi a determinat ieri Serbia să semneze protocolul privind drepturile românilor timoceni.
Şi nu doar atât, aplicarea acestui protocol va fi şi monitorizată de Comisia Europeană.
Aşadar, "românii au demonstrat ieri că slugile pot încurca planurile boierilor", care de acum vor trebui să fie mai atenţi cu Bucureştiul, scrie Evenimentul.
Iar în România Liberă citim un interviu cu ministrul de Externe, Cristian Diaconescu. "România vrea o politică externă mai contondentă", spune şeful diplomaţiei române.
El precizează, însă, că Bucureştiul nu a vrut să şantajeze ţările europene pentru a obţine în schimb admiterea în Schengen.
Pe prima pagină în Ziarul Finaciar: "Şi dacă sunt prim-ministru 2 ore după-masa, în fiecare zi, tot fac mai mult decât politicienii" - spune exasperat managerul român al unei companii cu afaceri de 70 de milioane de euro.
Lipsesc măsurile pentru că lipseşte bunăvoinţa, cred oamenii de afaceri.
Aflăm ce soluţii au propus executivii unor mari companii private pentru relansarea economiei la o şedinţă organizată de redacţia Ziarului Financiar.
Tot în Ziarul Financiar, găsim un interviu cu ministrul Economiei, Lucian Bode. Spune că nu va vinde acţiunile companiilor energetice pe orice preţ.
De asemenea, o posibilă măsură va fi creşterea redevenţelor până în 2014.
Deja au început discuţiile cu Petrom şi OMV.
Jurnalul Naţional observă că, deşi am avut creştere economică anul trecut, 22.650 de firme au tras obloanele - un record pentru ultimii cinci ani.
Cel mai mare număr de falimente s-a înregistrat în comerţul cu amănuntul, în distribuţie şi contrucţii.
În Adevărul citim că "Viscolul a scumpit mâncarea". În martie, preţurile la roşii, castraveţi, salată şi celelalte legume de seră se vor dubla.
Serele sunt distruse în proporţie de 70 la sută, furajele pentru animale sunt aproape epuizate şi este şi criză de ouă. Dar să n-avem grijă, importatorii ştiu de probleme şi sunt pe fază. Iar preţurile, odată mărite, s-ar putea menţine tot anul.
În Evenimentul Zilei găsim "Noua hartă a imobilelor cu risc seismic".
Ce s-ar întâmpla dacă s-ar produce un cutremur de 7 grade, cum a fost cel din '77?
Iată un posibil bilanţ al victimelor dintr-un document al Primăriei Capitalei: 6.500 de bucureşteni şi-ar putea pierde viaţa, peste 100.000 ar fi răniţi, dintre care 16.000 grav.
Experţii au identificat blocurile care stau să cadă. În ziar găsiţi lista celor mai vulnerabile zone. Cum era de aşteptat, pe primul loc se află centrul Capitalei.
Din România Liberă mai aflăm detalii din "Culisele şpăgii pentru cetăţenie": cum au ajuns să fie luaţi în spaţiu şi câte 1.000 de basarebeni la o singură adresă şi cât costă cetăţenia obţinută pe repede înainte.
Sumele variază între 500 şi 1.000 de euro, dar sunt acceptate şi alte atenţii - care se împart între intermediari şi funcţionari publici.
Mulţi dintre ei au ajuns deja după gratii, ridicaţi de procurori.