Revista presei centrale, 2 iunie
Articole din Evenimentul Zilei, Adevărul, România Liberă şi Jurnalul Naţional.
Articol de Nicoleta Turcu, 02 Iunie 2011, 09:40
Averile ilicite vor putea fi confiscate, dacă noua Constituţie va fi adoptată, scrie astăzi pe prima pagină Evenimentul zilei şi explică: Sintagma "averea se prezumă a fi licită" nu se mai regaseşte în proiectul de revizuire a Constituţiei, iar preşedintele Traian Băsescu a declarat că România devenise unică în Europa cu o astfel de prevedere.
Potrivit aceluiaşi proiect, senatorii şi deputatii vor putea fi percheziţionaţi şi reţinuţi şi fără avizul Parlamentului, imunitatea vizând doar activitatea lor politică. Modificări survin şi în privinţa Consiliului Superior al Magistraturii: numarul magistraţilor din componenţa Consiliului s-ar putea reduce în favoarea reprezentanţilor societatii civile, iar preşedintele va putea fi ales şi dintre aceştia din urmă.
Tot din Evenimentul Zilei citim că Organizatia Mondială a Sănătăţii a încadrat radiaţiile provenite de la telefoanele mobile în categoria "posibil cancerigene".
Cafeaua, DTT-ul şi murăturile asiatice sunt în aceeaşi categorie. Violeta Calota, fizician la Institutul National de Sanatate Publica, spune ca datele de la OMS nu sunt neaparat motiv de îngrijorare."OMS arată că este posibil să existe un risc, însă este nevoie de studii pe termen lung pentru concluzii mai clare. Totuşi, ca precauţie, ar fi bine ca expunerea la aceste radiatii, să fie limitată a adăugat specialistul".
Despre spitale de top din ţara noastră scrie Adevărul. Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anuntat că a finalizat procesul de clasificare a spitalelor, care au fost împartite în cinci categorii.
Aceasta este prima conditie pentru ca finanţarea lor să se facă de acum în funcţie de competenţe şi performanţe, şi nu de cum îţi negociau contractul cu casa de asigurari de sănătate, ca până acum. Astfel, 28 de spitale sunt de categoria I, adica au un nivel de competenta foarte înalt.
Din acelaşi ziar mai citim că Liviu Dragnea aruncă în aer fondurile UE. Contractele semnate de preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, pesedistul Liviu Dragnea, cu citez firma lui de casa, am încheiat citatul ar putea duce la pierderea unor finantari de 743 de milioane de euro din bani de la UE. Un audit al Comisiei Europene a scos la iveala nereguli care ar putea duce la întreruperea platilor pe axa 2 a Programului Operational Regional pentru România.
Despre afacerea radarelor fixe scrie România Liberă. Aceste aparate au toate şansele să reapară pe şosele, iar numarul lor ar putea creşte la peste 2.000, după ce se va aproba noua metodologie de instalare şi funcţionare a acestora.
Costurile de achiziţionare şi montare urmează să fie suportate tot de firme private, ca şi în urma cu câţiva ani, când a izbucnit un mare scandal din cauza contractelor dubioase încheiate de unii edili, finalizat cu desfiintarea radarelor fixe.
Jurnalul Naţional scrie în pagina de sport despre scandalul din fotbalul româneasc provocat de retrogradarea la masa verde a vice-campioanei Poli Timişoara.
Şedinţa Comitetului Executiv care va avea loc azi la sediul Federaţiei Române de Fotbal ar putea stabili ca acesată echipă să evolueze mai departe pe prima scenă, cu riscul apariţiei unor sancţiuni de la UEFA.
Deşi în principiu decizia Comisiei de Licenţiere din cadrul FRF ar fi inatacabilă şi executorie, presedintele Ligii, Dumitru Dragomir, citez coace un plan prin care bănăţenilor să li se permită să rămână pe prima scena, cu condiţia suspendării din cupele europene.