Revista presei centrale, 2 august
Articole din Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, Adevărul şi România Liberă.
Articol de Mirela Ursachi, 02 August 2012, 07:19
"CCR are o singură variantă: invalidarea referendumului" - susţine EVENIMENTUL ZILEI despre decizia pe care urmează să o ia astăzi Curtea Constituţională privind validarea sau nu a scrutinului de duminică pentru demiterea preşedintelui suspendat, Traian Băsescu.
Autorul articolului citează opiniile puterii şi opoziţiei pe acest subiect - în timp ce PDL consideră că "datele anunţate de Biroul Electoral Central relevă că referendumul nu poate fi validat, pentru că pragul de prezenţă obligatoriu de 50 la sută plus unu nu a fost atins", USL apreciază că scrutinul trebuie validat şi a depus o sesizare la CCR în acest sens.
Despre sesizarea făcută de preşedinţii celor două camere ale Parlamentului scrie şi JURNALUL NAŢIONAL, care menţionează că semnatarii documentului au invocat în favoarea validării scrutinului faptul că baza legală în care a fost convocat elimină cvorumul.
De asemenea, şefii Camerei Deputaţilor şi Senatului au trecut în revistă susccesiunea în care au fost adoptate actele normative care au privit referendumul şi au mai cerut CCR să obţină noi informaţii de la BEC, Institutul Naţional de Statistică şi MAI în vederea stabilirii condiţiilor de validare a scrutinului din 29 iulie.
"Deprecierea leului românesc în atenţia FMI" - titrează ADEVĂRUL şi explică: pe lângă temele deja cunoscute pe care Guvernul le va discuta în cadrul vizitei din aceste zile a delegaţiei FMI în România, a apărut una suplimentară legată de costurile menţinerii unui curs valutar stabil, în condiţiile în care tendinţele de depreciere a monedei naţionale sunt încă puternice.
Ziarul menţionează că BNR trebuie să continue intervenţiile pentru limitarea deprecierii leului şi notează că o devalorizare prea amplă ar induce riscuri în sistemul bancar, ţinând cont că firmele şi populaţia au dificultăţi tot mai mari în plata ratelor la creditele în valută.
ADEVĂRUL aminteşte de declaraţia făcută recent de guvernatorul Băncii Centrale privind costurile stabilizării cursului de schimb şi enumeră, totodată, punctele sensibile în negicierile cu FMI.
În fine, ROMÂNIA LIBERĂ estimează că: "Trei companii de stat au datorii cât pentru o autostradă pe Valea Prahovei" şi face un grafic al evoluţiei datornicilor la bugetul de stat.
Cotidianul adaugă că nivelul creanţelor a crescut susţinut în al doilea trimestru al acestui an şi dă ca exemplu Poşta Română, companie ce urmează să fie privatizată, analizând cauzele creşterii masive a datoriilor la buget.
Puteţi citi revista presei pe site-urile noastre politicaromaneasca.ro şi romania-actualitati.ro.