Revista presei centrale, 19 septembrie
Articole din Evenimentul Zilei, România Liberă, Jurnalul Naţional şi Adevărul.
Articol de Mirela Ursachi, 19 Septembrie 2011, 07:39
Ce a declarat senatorul PNL, Teodor Meleşcanu, despre situaţia din interiorul partidului, care a fost reacţia UDMR după înfiinţarea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania şi care este contextul opririi la frontierele româneşti a tirurilor venite din Olanda - sunt principalele subiecte ale revistei presei.
"Coabitarea cu Traian Băsescu nu este imposibilă" - titrează "Evenimentul Zilei", care sintetizează interviul luat senatorului PNL, Teodor Meleşcanu, pe marginea situaţiei din partid.
El a precizat că "actuala opoziţie ar putea colabora cu preşedintele în funcţie, odată ajunsă la putere".
Potrivit ziarului, senatorul liberal a vorbit şi despre "jocurile de culise prin care i s-a refuzat candidatura la şefia Consiliului Judeţean Prahova."
Teodor Meleşcanu a afirmat că, "prin cedarea postului la PSD, s-a încălcat protocolul USL, deoarece sondajele au arătat că el era mai bine situat decât reprezentantul social-democrat."
"România Liberă" prezintă reacţiile la înfiinţarea Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania sub titlul - "Cianura care panichează UDMR".
Articolul menţionează că, pentru prima oară în ultimele două decenii, voturile maghiarilor ardeleni vor fi împărţite între trei partide ungureşti şi subliniază că Partidul Popular al Maghiarilor din Transilvania reprezintă un concurent care va participa inclusiv la alegerile generale.
Totodată, publicaţia scrie despre atuurile PPTM, printre care girul vicepreşedintelui Parlamentului European, Laszlo Tokes, şi, în contrapondere, reacţia UDMR, care atrage atenţia că, deocamdată, Tokes este europarlamentarul său.
Alt cotidian, alt subiect.
"50 de mii de euro pe zi pentru băieţii deştepţi" - scrie "Jurnalul Naţional" şi detaliază:
"Încheierea unor contracte păguboase prin care energia a fost vândută ieftin către Hidroelectrica, cu un preţ extrem de mic faţă de cel de pe bursă, aduce Complexului Energetic Turceni pierderi uriaşe, aproape 50 de mii de euro pe zi. Constatările au fost făcute chiar de către Ministerul Economiei, acţionar majoritar la Turceni".
Evident, din toată această afacere, spune ziarul, cei câştigaţi sunt băieţii deştepţi, iar păgubaşii - statul şi consumatorii captivi.
În fine, "Adevărul" prezintă "Bacteria Schengen".
"La o zi după ce Olanda a decis să refuze accesul României în spaţiul Schengen, florile şi carnea importate din ţara lalelelor sunt supuse unor riguroase controale la frontierele româneşti.
Gazeta informează că mai multe tiruri cu flori şi material săditor au fost blocate şi sigilate, sub suspiciunea că ar conţine o bacterie periculoasă, despre care nu a prezentat alte amănunte din lipsă de informaţii din partea autorităţilor contactate.