Revista presei centrale, 19 iunie
Articole din Jurnalul Naţional, Adevărul, Evenimentul Zilei şi România Liberă.
Articol de Mirela Ursachi, 19 Iunie 2012, 07:20
Sub titlul "Se ascut săbiile în PDL" Jurnalul Naţional expune situaţia din Partidul Democrat-Liberal în contextul pregătirii alegerilor pentru desemnarea unui nou lider.
Ziarul dă amănunte despre ce se va discuta în şedinţa Consiliului Naţional al PDL de astăzi şi analizează posibilii candidaţi la funcţia de şef al partidului.
Jurnalul Naţional dezvăluie că "în şedinţa Colegiului Director de duminică au fost voci care l-ar fi văzut pe fostul premier Mihai Răzvan Ungureanu la şefia PDL - singura condiţie ar fi ca acesta să se înscrie în partid". Publicaţia relatează şi despre reţinerea lui Vasile Blaga în declaraţii pe marginea subiectului canditurii.
Adevărul comentează că "Blaga aşteaptă mutarea lui Băsescu" şi adaugă: "sprijinit de majoritatea filialelor PDL, şeful Senatului ezită să-şi anunţe candidatura". Autorul articolului punctează curentele de opinie din interiorul formaţiunii politice şi citează părerea unui sociolog, care consideră că se impunea o schimbare la nivelul conducerii PDL, în urma înfrângerii de la alegerile locale.
Evenimentul Zilei scrie despre "Miza şi riscurile insolvenţei Hidroelectrica" şi comentează că, "prin intermediul procedurii, Compania încearcă să scape de contractele cu aşa-zişii băieţi deştepţi din energie, o mişcare surpriză care s-ar putea dovedi victorioasă dar care presupune şi riscuri.
Preşedintele uniunii Practicienilor de Insolvenţă, Arin Stănescu, explică pentru Evenimentul Zilei cum ar putea compania să scape de anumite contracte şi enumeră riscurile la care se supune prin acest demers, dintre care cel mai mare ar fi acela ca instanţa să nu accepte principiul "maximizării averii debitorului" şi să treacă la executarea silită a Hidroelectrica, lichidare sau distribuirea de acţiuni către titluri de creanţe.
În fine, România Liberă afirmă: "Scandalul ICR, comparat cu episodul Băsescu - Raed Aafat" şi dă detalii despre argumentele reprezentanţilor comunităţii culturale din ţara noastră, care se opun trecerii Institutului Cultural Român din subordinea Preşedinţiei în cea a Parlamentului. Publicaţia explică de unde a pornit scandalul şi notează acuzaţiile şi contraacuzaţiile schimbate de părţile implicate.
În plus, cotidianul menţionează că artiştii români au cerut simbolic "azil cultural" ambasadei Canadei, ţară aleasă ca model al independenţei culturii.