Revista presei centrale, 19 ianuarie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, România Liberă şi Jurnalul Naţional.
Articol de Mirela Ursachi, 19 Ianuarie 2012, 07:54
Protestele din ultima perioadă sunt reflectate de majoritatea ziarelor de astăzi.
Evoluţia mişcărilor sociale, reacţia guvernanţilor şi a opoziţiei, dar şi efectele nemulţumirilor exprimate în stradă sunt câteva dintre aspectele abordate de presa cotidiană.
Sub titlul "Testul Orban şi marşul pe loc" Adevărul scrie despre mitingul de azi al USL din Bucureşti, care nu a primit aprobare pentru a ajunge până în piaţa Universităţii dar şi despre modul în care a fost întâmpinat de protestatari, marţi seara, liberalul Ludovic Orban.
Ziarul dă detalii despre protestul opoziţiei, care estimează participarea a aproximativ 10.000 de persoane din capitală şi din ţară.
De asemenea, sunt trecute în revistă rezultatele discuţiilor de ieri dintre PDL şi USL, precum şi poziţia ONG-urilor faţă de invitaţia la dialog.
"Românii, către clasa politică: Nu ne mai reprezentaţi" - titrează Evenimentul Zilei, care susţine, citând ultimele cercetări sociologice, că nivelul de încredere în clasa politică, indiferent de culoare, a scăzut dramatic.
Articolul încearcă să afle cauzele acestui fenomen, care nu a afectat doar partidele de guvernământ în urma aplicării măsurilor de austeritate, dar şi pe cele din opoziţie.
Totodată, sunt notate opiniile analistului Ion Cristoiu şi ale sociologului Alin Teodorescu referitoare la aşa-zisa lipsă de alternative resimţită de electorat.
"Guvernul prins între ciocanul austerităţii şi nicovala protestelor" - comentează România Liberă.
Publicaţia prezintă, pe de o parte, agenda bugetară pe 2012, care ţine cont de împrumuturile contractate de România de la instituţiile financiare internaţionale şi de angajamentele asumate de autorităţile de la Bucureşti privind scăderea cheltuielilor şi limitarea deficitului bugetar, iar pe de altă parte cererile protestatarilor care vizează, în principal, salarii şi pensii mai mari.
Acest lucru NU este realizabil în contextul economic actual - a precizat premierul Emil Boc, însă a subliniat că se pot aplica măsuri economice care să stimuleze investiţiile şi crearea de locuri de muncă.
În schimb, economistul-şef al Băncii Naţionale, Constantin Lazea, a susţinut că "sunt posibile creşteri nominale de salarii în sectorul public", însă doar în urma restructurărilor din acest sector.
În fine, Jurnalul Naţional aduce în atenţie efortul oficialităţilor române de a linişti investitorii străini în contextul protestelor din ultimele zile.
Aceste evenimente nu vor produce derapaje electorale - a dat asigurări secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Bogdan Drăgoi, la un forum economic la Viena.
La rândul său, Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a apreciat că este important ca România să NU fie percepută drept o ţară cu risc de stabilitate.