Revista presei centrale, 18 iunie
Articole din Ziarul Financiar, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Adevărul şi România Liberă.
18 Iunie 2012, 07:26
"Băncile străine au lichidat depozite de 1,7 miliarde de euro în patru luni", în perioada decembrie - aprilie, citim în Ziarul Financiar.
O reducere rapidă şi haotică a expunerii pe România a băncilor din zona euro este una dintre temerile BNR. Este de dorit ca acest fenomen să aibă loc cât mai lent. Singurul aspect pozitiv al reducerii expunerii băncilor străine ar fi micşorarea datoriei externe a României, scrie Ziarul Financiar.
Tot din cauza problemelor din zona euro, "Criza dă noi semne de întoarcere în industria auto", scrie Jurnalul Naţional.
Scăderea comenzilor a determinat Dacia, cel mai mare exportator al ţării, să-şi întrerupă activitatea trei zile.
Şi nici fabricile care produc componente şi cauciucuri nu stau prea bine. Pare să se repete scenariul din 2008, când primele încetiniri s-au observat la cumpărarea de autoturisme. Speranţa pentru sectorul auto românesc este acum la Craiova, unde Ford va începe producţia modelului B-Max.
Ce aduce încălzirea vremii, împreună cu lipsa dezinsecţiei, citim Evenimentul Zilei:
"Căpuşele, risc maxim în iunie", ne atenţionează consilierul Ministerului Sănătăţii doctorul Molnar Geza. Panica şi exagerarea sunt, însă, inutile, pentru că doar o populaţie infimă de ţânţari şi căpuşe poartă bacterii periculoase. Aflăm şi sfatul doctorului despre cum ne protejăm eficient.
În Adevărul găsim un ghid de folosire a reţetei medicale electronice, care ar urma să înlocuiască reţeta clasică de la 1 iulie. "Calvarul hârţogăriei de la medic şi descifrarea imposibilă a scrisului doctorului" nu vor mai exista. Citim şi despre F.I.S.C.-ul pacientului, o propunere prin care se vrea reducerea fraudei din sistem.
"Pe unde se scurg banii publici". România Liberă ne prezintă lista celor 78 de consilieri judeţeni şi locali care se fac vinovaţi de conflict de interese sau incompatibilitate, ori sunt suspectaţi de corupţie. Suma totală care a ajuns din bugetele locale la firmele consilierilor este de 8,5 milioane de euro.
Din Evenimentul Zilei aflăm că "bulgarii vor încă un pod la Ruse". De la unul singur, în câţiva ani am putea avea cinci poduri peste Dunăre până în Bulgaria. Cel de la Calafat-Vidin ar putea fi terminat anul acesta. Ar urma alte legături la Călăraşi şi la Bechet şi un pod nou la Ruse.
Scandalul ICR tratat în Adevărul: "Războiul papionului. Ponta contra Patapievici". Ca să-i debarce pe "intelectualii lui Băsescu", Guvernul USL a trecut Institutul Cultural Român de la Preşedinţie la Parlament. O gafă comisă din răzbunare politică, consideră Adevărul.
"Epurarea de la ICR - unda de şoc trece graniţa" scrie şi România Liberă.
Ordonanţa de urgenţă pentru "depolitizare" este considerată "o practică brutală, îngrijorătoare". Reacţiile oamenilor de cultură români au ajuns în presa internaţională. În apărarea lui Patapiecivici, România Liberă ne spune ce a făcut ICR în ultimii şapte ani.