Revista presei centrale, 18 iulie
Articole din Adevărul, Evenimentul Zilei, Jurnalul Naţional, România Liberă şi Ziarul Financiar.
18 Iulie 2012, 07:33
"Verdict UE: statul de drept în pericol", scrie Adevărul pe prima pagină. Scandalul politic a atras critici crunte şi astăzi România ar urma să primească cel mai dur raport pe Justiţie de la momentul aderării, consideră ziarul. Tot aici citim că "Parlamentul se joacă în continuare cu focul". Comisiile juridice au restituit parţial atribuţiile CCR şi au acceptat cvorumului la referendum, dar deciziile finale vor fi luate astăzi în plen.
Evenimentul Zilei are opinii similare: "Europa pune democraţia românească la îndoială". Scurta guvernare USL ar fi spulberat ideea de progres în justiţie, mai susţine Evenimentul.
Jurnalul Naţional, pe de altă parte, scrie că avem de-a face cu "Atacuri din interior împotriva României", care au adus "prejudicii de imagine uriaşe", spune preşedintele interimar Crin Antonescu. Tot el acuză şi "o contaminare între publicaţiile internaţionale, care nu au ţinut cont de realităţile din ţară". Despre proiectul neoficial al raportului Comisiei Europene, Antonescu spunea ieri că în el apar teme şi decizii care depăşesc atribuţiile MCV, dar şi pe cele ale Comisiei.
Alt subiect: dosarul Mafia petrolului. "Sorin Blejnar, dezarmat şi blocat în România", citim în Adevărul. Fostul şef al Fiscului este acuzat de DNA că ar fi sprijinit o reţea de evazionişti, condusă de fostul său subordonat Codruţ Marta. Anchetatorii spun că au informaţii clare cum că Marta a fugit din ţară.
Din România Liberă aflăm că "Statul poate impune băncilor reducerea comisioanelor". Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a luat această decizie în urma unei solicitări primite de la Judecătoria Călăraşi. Este "un precedent cu valoare de aur", consideră ziariştii.
"Şase metode pentru furtul banilor din cont. Cum te protejezi". Găsim sfaturi în Evenimentul Zilei. Aflăm ce presupune clonarea cardului, a site-urilor bancare, phishing-ul şi altele. Doar în unele cazuri, banii mai pot fi recuperaţi.
Dacă "pot pacienţii să-şi recupereze banii cheltuiţi în spital?" aflăm din România Liberă, care ne spune că da, se poate. Puţină lume ştie că există o lege din 2008, potrivit căreia pacienţii au dreptul la rambursarea cheltuielilor făcute în spital pe medicamente şi materiale sanitare. Trebuie păstrate biletul de trimitere şi de ieşire din spital, de asemenea facturile. Ziarul ne arată şi care sunt chichiţele legislative care îi împiedică pe mulţi bolnavi să-şi vadă banii înapoi.
Ziarul Financiar ne spune că "numai 42 din marile corporaţii ale lumii au afaceri în România". Ce mai este îngrijorător: dintre cele care sunt totuşi prezente la noi, foarte puţine sunt companii de producţie. Marii investitori au venit mai degrabă să exploateze petrolul şi gazele naturale sau doar ca să-şi vândă produsele din import.