Revista presei centrale, 17 august
Articole din România Liberă, Adevărul, Jurnalul Naţional, Evenimentul Zilei, Ziarul Financiar şi Bursa.
17 August 2012, 07:35
Despre o potenţială soluţie la impasul politic actual, România Liberă se întreabă dacă "Poate arbitra Comisia de la Veneţia războiul politic local?" Politicienii români nu agreează ideea: unii spun că această mediere nu ar avea efect juridic, alţii sunt convinşi că România trebuie lăsată să-şi rezolve singură problemele. În ziar găsim opiniile câtorva lideri politici din ambele tabere.
În anchetele privind suspiciunile de fraudă, "Procurorii DNA ajung la nume grele" scrie Adevărul. Fostul ministru al Apărării şi preşedinte PNL Alba, Teodor Atanasiu, şi Dumitru Samson, fiul vitreg al actualului ministru, au fost puşi sub învinuire pentru infracţiuni la Legea referendumului şi corupţie. Potrivit DNA, ei ar fi apelat la un interlop pentru a mobiliza cetăţenii la vot, contra cost.
Pe prima pagină în România Liberă citim: "Presiune pe justiţie. De ce atacă Ponta procurorii". Ziariştii intrepretează criticile premierului ca presiuni pentru închiderea dosarelor, fără administrarea probelor. Procurorii fac anchete în peste 500 de dosare penale referitoare la presupuse fraude electorale.
Pe de altă parte, Jurnalul Naţional susţine că "CSM, atacă dur liderii USL. Crin Antonescu şi Victor Ponta - în vizorul magistraţilor", care cer efectuarea de verificări cu privire la apărarea independenţei justiţiei, după afirmaţiile făcute de Antonescu, Iliescu şi Ponta. La rândul său, "USL avertizează că răspunderea penală îi atinge şi pe procurorii care fac abuzuri" şi susţine că procuratura a intrevenit "incalificabil" pentru a crea impresia că votul a fost fraudat.
"Ruptura Ponta-Crin. Începutul sfârşitului" speculează Evenimentul Zilei, care scrie: "în ultimele săptămâni, s-au înmulţit accesele de ţâfnă ale preşdintelui interimar la adresa premierului", pe care ziariştii le trec în revistă. "Fricţiunile verbale vin pe fondul unor interese tot mai divergente în USL", estimează Evenimentul Zilei.
Jurnalul Naţional ne anunţă astăzi că SRI îşi recunoaşte acţiunile împotriva redacţiei ziarului. A trimis un comunicat care confirmă autenticitatea documentelor privind supravegherea ziariştilor.
În Ziarul Financiar găsim un "Bilanţ la trei ani de Prima casă: peste 70 de mii de credite şi garanţii de 2,8 miliarde de euro. Cât va fi factura finală a Guvernului?" Întrebarea este cât mai valorează activele pentru care garantează statul, în condiţiile în care avansul este de doar 5 la sută, iar preţurile la locuinţe au scăzut cu mai mult de 50 la sută de la începutul crizei imobiliare. Deocamdată doar 56 de beneficiari au ajuns în situaţia de a nu-şi mai plăti ratele, Fondul de Garantare fiind nevoit să plătească în locul lor băncile.
"Cererea de aur la nivel mondial, cea mai mică din ultimii doi ani", aflăm din Bursa. Din grozave, afacerile au devenit groaznice în numai câteva luni pentru magazinele care cumpără metale şi pietre preţioase de la populaţie. Au început să se închidă, după ce clienţii şi-au epuizat deja zestrea de bijuterii pentru a-şi acoperi cheltuielile zilnice.
Gabaritul şcolarilor români dă noi înţelesuri expresiei "cu burta pe carte", scrie Evenimentul Zilei: "Şcoala românească îngraşă. Elevii, obezi de la stat în bănci". Educaţia fizică în şcoli se reduce la o oră pe săptămână şi sportul elevului român este sedentarismul: şase ore pe scaun la şcoală, câteva ore făcându-şi temele şi pe internet - iată o cale sigură spre obezitate!