Revista presei centrale, 16 martie
Articole din România Liberă, Adevărul, Ziarul Financiar, Evenimentul Zilei şi Curierul naţional.
16 Martie 2012, 07:14
"Preţul unui judecător: 50.000 de euro", scrie România Liberă. Nu orice judecător, ci vicepreşedintele Curţii de Apel Timişoara, Cătălin Şerban, un magistrat cu o imagine respectabilă. Dar asta numai până de curând, când procurorii DNA au prins-o pe soţia sa în flagrant în timp ce încasa mita.
Despre acelaşi dosar de corupţie şi despre "traseul şpăgii", în Adevărul citim: "Cancerul din Justiţie are o reţetă: poliţist, politician, judecător". Este "bomba lunii martie", spune un avocat din Baroul Timiş. Sunt implicaţi un politician local, un mituitor şi un şef de poliţie ca intermediar. Avocatul care îl apără pe Şerban spune că banii ar fi trebuit să ajungă la alţi trei judecători, care "probabil vor fi citaţi ca martori".
"Trei sferturi din restructurarea bugetarilor s-a făcut prin pensionare" - arată o analiză a Ziarului Financiar. Aşa a reuşit România să ajungă la ţinta cerută de FMI. Din 200 de mii de bugetari "restructuraţi" în ultimii trei ani, 150 de mii au ieşit pur şi simplu la pensie. Concluzia ziarului este confirmată de un înalt oficial din administraţia publică: "Nu cred că au fost concedieri la stat, eu n-am auzit de aşa ceva". În schimb, în sectorul privat s-a tăiat în carne vie: 700 de mii de posturi de la începutul crizei.
"Panică în bănci: clienţii încep să câştige procese" - un semnal de încurajare pe care îl găsim în Evenimentul Zilei. Pentru cei care au avut de suportat comisioane şi clauze abuzive, dobânzi majorate în exces, dar mai ales aroganţa dusă la extrem atunci când au solicitat un credit. În ziar sunt prezentate câteva cazuri exemplare soluţionate în favoarea clienţilor.
"Codul de Bune Practici, o lege falimentară", consideră Curierul Naţional. Ar fi trebuit, ca la peste doi ani de când este în vigoare, legea să aducă ieftiniri de până la 30 la sută, să sprijine producătorii locali şi să reducă importurile cu 20-30 la sută. Codul de Bune Practici nu a adus nimic din toate acestea. Ba mai rău, efectele sunt negative. Consiliul Concurenţei spune că piaţa a fost suprareglementată şi că legislaţia trebuie îmbunătăţită.
"PNL lasă o portiţă colaborării cu PDL după alegeri", citim în Evenimentul zilei. O dovadă de neîncredere, scriu ziariştii. Pe principiul "niciodată să nu spui niciodată", Crin Antonescu îşi ia măsuri de precauţie faţă de o eventuală trădare a lui Victor Ponta.
PNL nu include în statut interdicţia de a colabora cu democrat-liberalii. Nici nu este nevoie, acest lucru este trecut în documentul de constituire al USL, iar liberalii sunt de încredere, spune Crin Atonescu.
Cine este informaticianul care te lasă la propriu cu gura căscată, aflăm din Jurnalul Naţional: şeful BitDefender, Dragoş Gavriluţ, medic stomatolog, scoate virusul atât din carie, cât şi de pe web! De curând a ajutat Yahoo Messenger să scape de o problemă, însă colaborează cu nume încă şi mai mari, cum sunt Facebook şi CIA.
Cum a reuşit şeful de la BitDefender să aducă laboratorul de la Iaşi în prim-planul lumii informatice, aflăm din Jurnalul Naţional de astăzi.