Revista presei centrale, 16 martie
Articole din Evenimentul Zilei, Adevărul, România Liberă, Gândul şi Jurnalul Naţional.
Articol de Daniela Coman, corespondent RRA în Franța, 16 Martie 2011, 07:34
"Centrul Capitalei - închis astăzi" - titrează Evenimentul Zilei.
Cel puţin 50 de mii de oameni sunt aşteptaţi astăzi în faţa Parlamentului, la protestul organizat de sindicate, în timpul dezbaterii moţiunii de cenzură introdusă de opoziţie împotriva Codului Muncii.
Între timp, liderii anunţă că adună semnături pentru declanşarea unei greve generale la nivel naţional.
"Boc a plătit în avans recompense pentru moţiune" - citim în Adevărul, care arată că guvernul a alocat 90 de milioane de euro pentru administraţiile locale, pentru a-şi fideliza parlamentarii care îl sprijină.
Sume importante au mers în primul rând către reprezentanţii puterii în teritoiu, între care de o atenţie deosebită s-au bucurat judeţele care au parlamentari UNPR, fără sprijinul cărora guvernul n-ar rezista.
"România nu mai are forţa să facă legi anticorupţie" - titrează România Liberă, care preia concluziile unui raport al Gupului Statelor împotriva corupţiei din Consiliul Europei.
Europenii cer ca ţara noastră să îmbunătăţească transparenţa în domeniul finanţării partidelor politice şi cadrul juridic pentru incriminarea corupţiei.
Raportul constată şi ineficienţa organismelor anti-corupţie din România şi face 20 de recomdări, a căror însuşire va fi reflectată în raportul de anul viitor.
Gândul publică harta clanurilor interlope din România, unde Capitala are un loc aparte: aici bandele se calcă în picioare. Vine tare din urmă judeţul Argeş, unde au fost identificate nu mai puţin de 7 clanuri - afirmă ziarul.
"Risc de dezastru nuclear global şi haos în economia Japoniei" - titrează Gândul, care scrie despre milioanele de oameni cuprinşi de panică, care au golit magazinele alimentare şi care încearcă să părăsească marile oraşe din nord, după a treia explozie la centrala nucleară de la Fukushima şi dispersarea unui nor radioactiv. Industria mondială va fi prima victimă colaterală a haosului din Japonia - apreciază analiştii: o treime din activitate este oprită.
Dacă blocajul se prelugeşte, se aşteaptă să crească în primul rând preţul electronicelor. Industria auto va fi următoarea victimă. Din cauza riscului de contaminare radioactivă, bunurile "made in Japan" ar putea dispărea din magazinele lumii.
"Carantină nucleară" - este titlul de pe prima pagină din Adevărul.
Substanţele radioactive au ajuns în atmosferă, după mai multe explozii la centrala de la Fukushima. Străinii părăsesc Tokyo.
După ce luni şi-a sfătuit cetăţenii să părăsească Japonia, Franţa a anunţat aseară retragerea jurnaliştilor trimişi special în această ţară.
Majoritatea ţărilor europene şi-au sfătuit cetăţenii să evite orice deplasare în Japonia, iar pe cei care se află deja acolo să încerce să plece.
Mai multe companii aeriene, între care Luftansa, Air France sau Air China au decis să-şi reducă, să-şi reorienteze şi chiar să-şi suspende zborurile către şi dinspre Japonia.
"Europa începe războiul cu energia atomică" - titrează şi Jurnalul Naţional, care face inventarul celor 150 de reactoare nucleare care se află pe bătrânul continent.
Bulgaria va trebui să-şi reexamineze proiectul centralei de la Belene, care urmează să fie construită la 80 de kilometri de Bucureşti.
"Efectul Fukushima- reactoarele la control" - scrie Evenimentul Zilei.
Germania îşi închide centralele vechi, toate reactoarele europene intră în teste de rezistenţă.
La Cernavodă, nu există nici plan de urgenţă, nici secţie de decontaminare.
Primarul oraşului şi directorul spitalului local spun că suntem departe de a gestiona situaţia în caz de urgenţă, neavând nici procedura şi nici echipamentele necesare.