Revista presei centrale, 16 iulie
Articole din România Liberă, Jurnalul Naţional, Adevărul, Evenimentul Zilei şi Ziarul Financiar.
16 Iulie 2012, 07:05
"Ce riscă ţara" din cauza tensiunilor politice. România Liberă scrie că am putea pierde finanţări precum cele din fondurile UE, cum s-a întâmplat recent în Ungaria.
Băncile străine ar putea deveni încă şi mai prudente, la fel şi investitorii. Şi nu în ultimul rând ar putea fi compromisă aderarea României la spaţiul Schengen. Să vedem "ce surprize" va aduce raportul MCV, dacă experţii europeni au constatat că lupta politică se răsfrânge şi asupra justiţiei.
Pe de altă parte, senatorul PSD Dan Şova îl acuză pe Traian Băsescu că i-ar fi pus pe Macovei, Preda şi Blaga "să împrăştie cu noroi la Bruxelles pentru a proteja nişte scaune", citim în Jurnalul Naţional.
Liderii popularilor europeni trebuie să fie cinstiţi şi să asculte ambele tabere, nu doar pe cea a PDL, spune şi preşedintele interimar al PNL Bucureşti Eugen Nicolăescu.
"În ţară - zmei, afară - mieluşei" scrie Adevărul. Liderii de la Bucureşti folosesc un limbaj dublu: unul în ţară şi altul în străinătate.
Pe de o parte îşi iau angajamentul în faţa oficialilor europeni că vor respecta deciziile Curţii Constituţionale în privinţa referendumului, pe de altă parte, acasă declară că UE nu ne poate pune condiţii - scrie Adevărul.
Pe prima pagină, Evenimentul Zilei susţine că "Voiculescu a pus stăpânire pe România. Acoliţii săi - angajaţi în masă la Ministerul Agriculturii".
Miza, în opinia Evenimentului Zilei, ar fi dosarul privatizării frauduloase a Institutului de Cercetări Alimentare.
În Ziarul Financiar citim că "Valul ieşirilor de capital străin loveşte România: peste 2 miliarde de euro au plecat în luna mai". Un adevărat şoc al retragerilor care s-a reflectat imediat în deprecierea leului.
"Dolarul loveşte mai dur ca euro", aflăm din Evenimentul Zilei. Leul se depreciază în raport cu moneda unică, iar aceasta la rândul ei pierde teren în faţa dolarului.
Cea mai importantă consecinţă este scumpirea petrolului şi a gazelor. Vârful dolarului coincide cu cel mai mare preţ cerut vreodată României de Gazprom.
"Noul Cod de Procedură Civilă intră în vigoare gata blocat", citim în Jurnalul Naţional.
Mona Pivniceru, membru CSM, explică în ziar de ce dosarele cetăţenilor nu vor fi judecate mai repede de la 1 septembrie, când intră în vigoare noul cod: nu au fost bugetate nici săli de şedinţă, nici cameră de consiliu, nici numărul de judecători. Celor cu dosare pe rol li se va dubla activitatea şi, din toamnă, o parte din ei vor judeca pe procedura veche, o parte pe cea nouă.
În Adevărul: "România, oaia neagră a Europei la sănătate": ocupă locul 32 din 34, potrivit Indexului european al sistemelor de sănătate pe 2012. Ultimele locuri sunt ale Bulgariei şi Serbiei. La polul opus, Olanda a fost desemnată, pentru a treia oară consecutiv, cea mai performantă la acest capitol.
"Energie hidro la preţuri de zece ori mai mici". Cum este posibil? Jurnalul Naţional ne pune la curent cu invenţia revoluţionară a unui român: o instalaţie care nu necesită lac de acumulare şi poate produce energie din orice apă curgătoare cu o viteză mai mare de o jumătate de metru pe secundă.
"Cum a dat faliment stâna tradiţională". În România Liberă citim despre un studiu norvegian realizat în 14 sate de munte, care a constatat că, fără sprijin, păstoritul tradiţional va dispărea.
Mesajul norvegienilor către România "În clipa în care ai pierdut şi ultimul sat, cu ultima locuinţă, în care se află ultimul ţăran, te-ai pierdut pe tine ca român, ca locuitor la Europei, ca cetăţean al lumii".